Waarom krijgen we dit WK zóveel blessuretijd bij iedere wedstrijd?

Bart van der Wijst • 17:59, 21-11-2022 / Laatste Update: 20:47, 11-12-2023

Bij de 2e wedstrijd op het WK tussen Engeland en Iran (6-2) werd er maar liefst 27 (!) minuten blessuretijd gehouden. Da's meer dan een halve helft. Toeval? Absoluut niet. Sterker nog: we gaan het dit WK nog veel vaker zien. Hieronder lees je waarom.

Ook bij de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador gebeurde het. In een doelpuntloze tweede helft waarin vrij weinig gebeurde, werd alsnog 5 minuten blessuretijd toegevoegd.

Waarom is er dit WK zoveel blessuretijd?

Dat heeft allemaal te maken met een beslissing van de FIFA. Zij zijn ingefluisterd door scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina. Uitgebreid juichen na goals, blessures en wissels. Alles wordt deze eindronde nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat er voldoende zuivere speeltijd is.

"Het juichen duurt soms meer dan 1,5 minuut. Daarom verlies je al gauw drie, vier of vijf minuten en dit moet natuurlijk gecompenseerd worden aan het einde. Zeven, acht of negen minuten blessuretijd, we gaan het zeker zien", beloofde Collina voorafgaand aan het WK. "We willen voorkomen dat er bij wedstrijden maar tussen de 40 en 45 minuten zuivere speeltijd is. Dat is onacceptabel."

Kijk er dus niet raar van op dat de duels van Oranje en andere wedstrijden meer dan 100 minuten duren.