Wat een gekte in Groep E! Duitsland uitgeschakeld op WK ondanks gewonnen thriller tegen Costa Rica

Joris Kaper • 22:57, 01-12-2022 / Laatste Update: 10:39, 12-12-2023

De wedstrijden in Groep E donderdagavond waren regelrechte thrillers! Duitsland wist uiteindelijk met heel veel moeite te winnen van Costa Rica met 4-2, maar toch is het land uitgeschakeld op het WK. En dat is een grote verrassing!

Vroege voorsprong Duitsland

Duitsland had de gewenste voorsprong al vroeg te pakken: Serge Gnabry kopte na 10 minuten raak, terwijl op bijna hetzelfde moment Spanje scoorde tegen Japan. Met die tussenstanden zou Duitsland in de 8e finales staan. De Duitsers hadden al 5 doelpogingen op hun naam staan in het 1e kwartier en dus was de voorsprong ook verdiend.

Costa Rica kwam er in de 1e helft vrijwel niet aan te pas, terwijl Duitsland toch de nodige kansen kreeg. Toch kreeg Costa Rica een megakans via Keysher Fuller Spence. De verdediger kon geklungel in de Duitse defensie afstraffen, maar in een 1-op-1-situatie met Manuel Neuer redde de doelman knap en tikte het schot over. De ruststand was uiteindelijk 'slechts' 1-0.

Totale gekte in de 2e helft

In de 2e helft kwam Japan opeens op een 2-1-voorsprong en daardoor stond Duitsland opeens 3e in de poule, op een veel beter doelsaldo. De ploeg moest daarom hopen op goals van Spanje. Het werd bovendien nog erger toen Yeltsin Tejeda de gelijkmaker scoorde.

Ook Duitsland laat zich verrassen in de tweede helft. Yeltsin Tejeda zet Costa Rica in de rebound op 1-1.

Met deze standen is Duitsland hekkensluiter in de groep en kan Costa Rica met één goal meer nog door. Gekkenhuis.#COSDUI #JAPSPA pic.twitter.com/wb9aTj7Lpt

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) December 1, 2022

2-1! Duitsland en Spanje virtueel uitgeschakeld

En om alles nog gekker te maken zorgde Juan Pablo Vargas voor de 2-1-voorsprong voor Costa Rica! Met die tussenstanden waren zowel Spanje en Duitsland virtueel uitgeschakeld.

Wat een sensatie! Neuer zit mis en Costa Rica scoort. Zo ligt niet alleen Duitsland, maar ook Spanje uit het toernooi.#COSDUI #JAPSPA pic.twitter.com/X5Gk0bh7Rh

De 2-2

Gelukkig voor hen maakte Duitsland via Kai Havertz er al snel weer 2-2 van, hoewel dat nog steeds niet genoeg was voor Duitsland om door te gaan.

Havertz wipt Duitsland naar 2-2. Deze goal helpt tot nu toe vooral Spanje, dat nu weer virtueel tweede staat achter Japan.#COSDUI #JAPSPA pic.twitter.com/2wbJTckLVP

2-2 was voor Duitsland niet genoeg en dus drukte het door. En met succes: Kai Havertz scoorde ook de 3-2, waarna ook Niclas Füllkrug nog scoorde: 2-4.

Daar is de 3-2. Invaller Havertz scoort op aangeven van Gnabry. Zijn tweede goal.

Hiermee verandert niets aan de virtuele stand. Nog niets.#COSDUI #JAPSPA pic.twitter.com/7lcmMGF2oQ

De 4-2 van Duitsland

Niclas Füllkrug stelt de Duitse zege veilig, maar de Duitsers moeten nu hopen op een goal van Spanje. Duitsland nog steeds virtueel uitgeschakeld.#COSDUI #JAPSPA pic.twitter.com/PBK0xnGIyz

Afhankelijk van Japan - Spanje

Daarbij bleef het en dus was het kijken naar Japan - Spanje. Tot afschuw van heel Duitsland won Japan met 2-1 en dus mogen de Duitsers onverwacht naar huis. Japan en Spanje staan in de 8e finales!