Wat een gekte in Groep E! Duitsland uitgeschakeld op WK ondanks gewonnen thriller tegen Costa Rica

1 december 2022

Getty Images
costa-rica-duitsland

De wedstrijden in Groep E donderdagavond waren regelrechte thrillers! Duitsland wist uiteindelijk met heel veel moeite te winnen van Costa Rica met 4-2, maar toch is het land uitgeschakeld op het WK. En dat is een grote verrassing!


Vroege voorsprong Duitsland
Duitsland had de gewenste voorsprong al vroeg te pakken: Serge Gnabry kopte na 10 minuten raak, terwijl op bijna hetzelfde moment Spanje scoorde tegen Japan. Met die tussenstanden zou Duitsland in de 8e finales staan. De Duitsers hadden al 5 doelpogingen op hun naam staan in het 1e kwartier en dus was de voorsprong ook verdiend.

Costa Rica kwam er in de 1e helft vrijwel niet aan te pas, terwijl Duitsland toch de nodige kansen kreeg. Toch kreeg Costa Rica een megakans via Keysher Fuller Spence. De verdediger kon geklungel in de Duitse defensie afstraffen, maar in een 1-op-1-situatie met Manuel Neuer redde de doelman knap en tikte het schot over. De ruststand was uiteindelijk 'slechts' 1-0.

Totale gekte in de 2e helft
In de 2e helft kwam Japan opeens op een 2-1-voorsprong en daardoor stond Duitsland opeens 3e in de poule, op een veel beter doelsaldo. De ploeg moest daarom hopen op goals van Spanje. Het werd bovendien nog erger toen Yeltsin Tejeda de gelijkmaker scoorde.

2-1! Duitsland en Spanje virtueel uitgeschakeld
En om alles nog gekker te maken zorgde Juan Pablo Vargas voor de 2-1-voorsprong voor Costa Rica! Met die tussenstanden waren zowel Spanje en Duitsland virtueel uitgeschakeld.

De 2-2
Gelukkig voor hen maakte Duitsland via Kai Havertz er al snel weer 2-2 van, hoewel dat nog steeds niet genoeg was voor Duitsland om door te gaan.

2-2 was voor Duitsland niet genoeg en dus drukte het door. En met succes: Kai Havertz scoorde ook de 3-2, waarna ook Niclas Füllkrug nog scoorde: 2-4.

De 4-2 van Duitsland

Afhankelijk van Japan - Spanje
Daarbij bleef het en dus was het kijken naar Japan - Spanje. Tot afschuw van heel Duitsland won Japan met 2-1 en dus mogen de Duitsers onverwacht naar huis. Japan en Spanje staan in de 8e finales!

Primeur
Het duel kende bij de aftrap overigens een primeur, want met Stéphanie Frappart stond er voor de allereerste keer ooit een vrouwelijke scheids op het WK.