🎶🎥 | Zorg dat je tijdens het EK klaarzit voor deze prachtige volksliederen

11 juni 2021

Met ons complete EK-speelschema bij de hand ga je geen minuut missen van het toernooi. Maar het is zeer de moeite waard om bij sommige wedstrijden te zorgen dat je 5 minuten eerder beeld op je scherm tovert, zodat je het volkslied meepakt. Te beginnen vanavond bij Turkije - Italië.


De aftrap in Rome is om 21.00 uur, maar wat een feest gaat het worden om ein-de-lijk weer eens te luisteren naar het Italiaanse volkslied terwijl er serieus iets op het spel staat. Dan zing je toch net even anders. Of moeten we zeggen schreeuwen? Hoe voller het stadion, hoe meer indruk het maakt.

Volkslied Italië absolute klassieker


Hoe dan ook, het Fratelli d'Italia wordt gespeeld, gezongen en zelfs geblèrd. En dat minimaal 3 keer dit EK! Het Italiaanse volkslied is natuurlijk een klassieker, maar er zijn meer volksliederen die de moeite waard zijn om bijtijds voor klaar te zitten. We zetten er een aantal op een rijtje.
We worden direct verwend, want na de vurige aftrap met Italiaans gezang is ook de nationale hymne van Wales wat ons betreft een aanrader. Het klinkt allemaal een beetje alsof je middenin de natuur op een verloren avond dan maar met z'n allen gaat zingen, maar dat geeft de uitvoering juist iets mystieks en daardoor iets moois. Check maar!

Volkslied Engeland
Een absolute klassieker is natuurlijk ook het God Save The Queen van Engeland. We hoeven vast niet uit te leggen waarom. Geniet er maar gewoon van voordat de ploeg gaat laten zien of het een grote prijs mee naar huis weet te brengen. Minder bekend is misschien het Flower of Scotland, van Schotland uiteraard, en dat is geheel onterecht.

Volkslied Schotland
Het onderlinge potje tussen Engeland en Schotland wordt een genot voor het oor, met 2 prachtige hymnes. Het is bijna jammer dat de wedstrijd op Wembley wordt gespeeld en niet in Hampden Park maar je kunt niet alles hebben. Het wordt ongetwijfeld prachtig. Het is echt zo'n heerlijk schreeuwlied, vol emotie, compleet vanuit de rol van underdog. Luister en geniet!

Volkslied Duitsland
Als je meer houdt van klassieke liederen, ben je aan het juiste adres in de poules des doods: groep F. Frankrijk en Duitsland brengen klassieke varianten ten gehore, waarbij klassiek in de breedste zin van het woord de beste omschrijving is die we kunnen geven aan Das Lied der Deutschen. Favoriet Frankrijk hoopt vooral dat de eerste zin van het volkslied wordt waargemaakt: le jour de gloire est arrivé!

Volkslied Frankrijk
Alleen al om de groep te overleven, moeten er zelfs meerdere dagen van glorie aanbreken. Naast Duitsland treffen de Fransen ook Portugal. Ook dat volkslied is de moeite waard. Passievol, zoals we Zuid-Europa kennen. Het spat er vanaf! En dan het arme Hongarije, dat het al zo zwaar heeft tussen deze grootmachten. De Hongaren hebben ook een volkslied. Daar laten we het bij.

Volkslied Portugal

Wilhelmus niet vergetenAls je meer houdt van bombastisch, moet je het wat oostelijker in Europa zoeken waarbij Rusland er bovenuit springt. Een toefje klassiek, maar dan wel op de Russische manier. Meeslepend en groots. Heel anders dan ons Wilhelmus, maar ook daar kijken we naar uit.

Al is het maar omdat het 7 lange jaren heeft geduurd voordat het Nederlands elftal dit weer eens kan zingen op een eindtoernooi. Overigens valt het Zweedse volkslied bij ons ook in de smaak, al is het maar vanwege de tribuneshots als je begrijpt wat we bedoelen!

Zijn er tenslotte nog volksliederen die je prima kunt overslaan? Jazeker, België is een soort slap aftreksel van de Franse Marseillaise en de Spanjaarden staan een beetje stilletjes te wachten totdat de muziek klaar is aangezien er geen tekst is bijgevoegd.