Belgische volleybalbond wil naar 'belangrijk' EK met geschorste coach Gert Vande Broek
i

Getty Images

Belgische volleybalbond wil naar 'belangrijk' EK met geschorste coach Gert Vande Broek

Trevor Wagener • 00:17, 17-06-2023 / Laatste Update: 21:10, 11-12-2023

Een opmerkelijk verhaal van onze Zuiderburen: de bondscoach van de Belgische vrouwenvolleybalploeg, Gert Vande Broek, wordt voor een jaar geschorst vanwege grensoverschrijdend gedrag. Bijzonder is wél dat de volleybalbond toch heel graag met hem naar het EK wil.

Rondom Vande Broek ontstond in december 2021 ophef toen meerdere (oud-)internationals hem mentaal grensoverschrijdend gedrag verweten in de VRT-documentaire 'De prijs van de winnaar', waarna er een onderzoek werd gestart.

Er is 10 dagen tijd om tegen de beslissing van vrijdag in beroep te gaan. Als Vande Broek dat doet, geldt de uitspraak niet meer en kan hij blijven tot er een definitief oordeel is geveld. De volleybalsters spelen later deze zomer het EK volleybal. Dat toernooi wordt in onder meer België gehouden en is van 15 augustus tot en met 3 september.

Grensoverschrijdende Belgische volleybalcoach

De Belgische volleybalbond gaat pas over op actie zodra de rechtszaak doorlopen is. Geen ontslag, niks. "Op korte termijn verandert er niets", sprak een woordvoerder van de Vlaamse volleybalbond over de kwestie. "Er komt een heel belangrijk EK aan en we willen de voorbereiding van onze Yellow Tigers niet verstoren."

Al liet de bond de keus geheel aan de coach. "Het zou niet ideaal zijn als Vande Broek beslist om niet in beroep te gaan en wij zonder hem naar het EK moeten, maar dat is aan hem." De trainer werd eerder deze week via een door meerdere internationals ondertekende brief openlijk gesteund.

Vande Broek, die al 17 jaar bondscoach is, is nu met de ploeg in Zweden voor interlands. Wordt ongetwijfeld vervolgd.