Olympische Spelen verder weg: Nederlandse volleyballers verliezen van Polen
Hoofdcoach Roberto Piazza van het Nederlands mannen volleybalteam © Getty images

Olympische Spelen verder weg: Nederlandse volleyballers verliezen van Polen

20:40, 24-05-2024 / Laatste Update: 20:43, 24-05-2024

Na de verliespartij tegen Slovenië en de winstpartij tegen Turkije, verliest het Nederlands mannen volleybalteam vrijdagavond van de absolute topper van de wereld, Polen. Het was net niet genoeg. Nederland kwam de eerste twee sets nog dichtbij, maar Polen was uiteindelijk een maatje te groot (3-0).

Na een zwaarbevochten wedstrijd, weet Nederland het niet te redden tegen Polen. Ondanks dat de Nederlandse volleyballers het goed deden, kostten de kleine foutjes Nederland de overwinning en trokken de Polen elke keer net aan het langste eind.

De eerste set was echt een set van blocks waar elf punten werden gescoord met een block. Nederland begon de eerste set geweldig en stond zeer snel met 4-0 voor. De Nederlandse mannen konden dit echter niet vasthouden, en Polen nam het langzaam over. Polen liep uit, maar Nederland vocht zich weer terug in de set met een mooie rally, en het verschil in punten werd van 15-20 teruggebracht naar 21-22. Uiteindelijk was het net niet genoeg en Polen ging er met de set vandoor.

De tweede set ging gelijk op en de teams scoorden over en weer punten. Vanaf de 9-9 nam Polen wat afstand van Nederland en zag het er niet goed uit voor het Nederlandse team. Na een achterstand van 13-19 leek het erop dat Nederland niet veel meer te vertellen had, maar de Nederlandse mannen brachten de score toch weer terug naar 23-24 voor Polen. Uiteindelijk wist de nummer 1 van de wereld opnieuw aan het langste eind te trekken.

De derde set was hetzelfde verhaal, alleen bleef de Nederlandse comeback in deze set uitgesloten. Polen wist ook de derde set te winnen met 18-24, waardoor Nederland uiteindelijk met 0-3 verliest.

Nations League volleybal

Helaas lukte het Nederland niet om bij de eerste twee van hun groep te eindigen op het olympisch kwalificatietoernooi. Hierdoor zijn de Nederlandse mannen genoodzaakt om een alternatieve route te nemen, en wel via de Nations League. Van 22 mei tot en met 22 juni spelen de Nederlandse mannen in de Nations League. De vijf beste ploegen op de wereldranglijst verdienen een ticket voor Parijs, en na het verlies tegen Polen wordt het voor Nederland steeds lastiger om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Zondag 26 mei moet Nederland het opnemen tegen Bulgarije. De beste vijf teams kwalificeren zich voor de Olympische Spelen, en het gat met de nummer vijf is nu 3 punten voor Nederland. Canada wist namelijk te winnen van Bulgarije met 0-3.