Amerikaanse vrouwen krijgen in Hayes nieuwe bondscoach, die net zo veel gaat verdienen als bondscoach bij de mannen
i

Action Images via Reuters

Amerikaanse vrouwen krijgen in Hayes nieuwe bondscoach, die net zo veel gaat verdienen als bondscoach bij de mannen

Martijn Baars • 08:22, 15-11-2023

De Amerikaanse voetbalbond heeft Chelsea-trainster Emma Hayes aangesteld als nieuwe bondscoach van het nationale vrouwenelftal. De 47-jarige Britse komt na dit seizoen over van de club uit Londen en heeft dan nog 2 maanden om de Amerikaanse vrouwen voor te bereiden op de Olympische Spelen.

Hayes wordt de bestbetaalde trainer in het vrouwenvoetbal. Ze gaat volgens Amerikaanse media een jaarsalaris verdienen van 1,6 miljoen dollar (zo’n 1,5 miljoen euro). Dat is hetzelfde bedrag dat Gregg Berhalter, de bondscoach van het Amerikaanse mannenteam, jaarlijks mag bijschrijven.

Dalende lijn

De Amerikaanse vrouwen domineerden jarenlang het vrouwenvoetbal, maar de afgelopen jaren kwam de klad in de prestaties. De 4-voudig wereldkampioen kwam afgelopen zomer op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland niet verder dan de achtste finales. Vervolgens vertrok Vlatko Andonovski als bondscoach. Oud-assistent Twila Kilgore blijft de komende maanden nog aan als interim-bondscoach. Daarna neemt Hayes het stokje over.

6 landstitels met Chelsea

Hayes werkt al sinds 2012 bij Chelsea en leidde de club onder meer naar 6 landstitels. Eerder werd al bekend dat de Britse Chelsea na dit seizoen zou verlaten voor “een nieuwe uitdaging”.