Bondscoach Zambia én FIFA weigeren vragen over seksueel wangedrag op persconferentie
i

Getty Images

Bondscoach Zambia én FIFA weigeren vragen over seksueel wangedrag op persconferentie

Rick Kraaijeveld • 16:09, 25-07-2023 / Laatste Update: 02:40, 12-12-2023

Bruce Mwape van Zambia zat op de persconferentie bij het WK voetbal voor vrouwen toen hij en de FIFA alle vragen weigerden over het vermeende seksueel wangedrag van de trainer. Hij zou dit gedrag naar zijn speelsters vertoond hebben, naar eigen zeggen wil hij zich volledig focussen op de prestaties van het team op het WK.

Niet lang geleden kwamen er speelsters van het Zambiaanse elftal anoniem naar buiten met het bericht dat ze seks moesten hebben met de bondscoach Mwape om een plekje in het team te krijgen. "Het was normaal dat de coach seks had met de speelsters", zei de anonieme bron destijds tegen The Guardian. De zaak werd toen ook bij de FIFA neergelegd maar de FIFA wilde er toen niets over kwijt.

Stil

En nu is dat nog steeds het geval. Beide houden hun mond erover en negeren alle vragen. De bond van Zambia zou de situatie stil willen houden vanwege de goede resultaten van het team. Ondanks dat er meerdere keren naar gevraagd werd. Eerst greep de FIFA in. "We praten hier alleen over voetbal en de aankomende wedstrijd." Maar daar bleef het niet bij want de journalisten gingen stug door.

De bondscoach zelf kreeg ook een vraag maar daar reageerde hij niet inhoudelijk op: "Wat bedoel je nou? Wat heb je allemaal gelezen? Dat zijn alleen maar geruchten, de waarheid zal zegevieren", zei hij. Even later greep de bond in toen er eenzelfde vraag gesteld werd aan speelster Barbra Banda die ook bij de persconferentie aanwezig was. "Deze vragen worden niet beantwoord", zei de voorlichter. Na die vraag werd het vragenmoment vroeger beëindigd dan normaal.