Oranje Leeuwinnen geven 2-0-voorsprong uit handen en verliezen van Sarina Wiegman

Rick Kraaijeveld • 23:41, 01-12-2023 / Laatste Update: 08:55, 05-01-2024

De Oranjeleeuwinnen hebben vrijdagavond verloren in de Nations League-groep van Engeland. Op Wembley werd het 3-2 nadat Nederland bij rust nog 2-0 voor stond. De 2 goals van Oranje waren van Lineth van Beeresteyn. Nederland staat wel nog steeds op de 1e plaats in de groep en heeft daardoor een ticket naar de Olympische Spelen nog steeds in eigen hand.

De ploeg van bondscoach Andries Jonker speelde een zeer sterke eerste helft en leken de gedoodverfde winnaar van de wedstrijd. Al na 12 minuten scoorde Beeresteyn op aangeven van Victoria Pelova. Na een mooie aanname in de 16 kon zij de hoek uitkiezen en de bal er netjes inleggen.

Voorsprong met rust

De 2-0 volgde 20 minuten later. Na een mooie kapbeweging vond ze ruimte om te schieten op randje 16, de keepster van Engeland kreeg haar hand er niet goed tegen waardoor de bal onder haar handen doorging. De rust werd met een ruime voorsprong behaald.

De 2e helft was alleen helemaal voor Engeland. We weten niet wat Wiegman heeft gezegd tegen The Lionesses maar ze gingen als de brandweer. Dat zorgde voor een snelle comeback rond het uur. In de 59e minuut scoorde Georgia Stanway met een keurige kopbal, 2 minuten later scoorde Lauren Hemp de gelijkmaker.

Onstuimige slotfase

De Engelsen wilden meer en gingen vol gas op de aanval. Voor hen was een ruime overwinning belangrijk: want dan zouden ze de koppositie overnemen van Nederland. In de blessuretijd scoorden de Engelsen de 3-2 via Ella Toone. Ze gingen nog op jacht naar de 4-2, dan zouden ze op 1 staan, maar dat gebeurde niet. Nederland staat nog steeds op de 1e plaats, Engeland 2e. Het verschil zit hem nu nog in doelsaldo. Het duel met België is dus cruciaal voor Nederland om naar de finale van de Nations League te gaan én kans te maken op een Olympisch ticket.