Primeur: Canadese Quinn eerste transgender op een WK voetbal
i

Getty Images

Primeur: Canadese Quinn eerste transgender op een WK voetbal

Rick Kraaijeveld • 19:28, 25-07-2023 / Laatste Update: 08:47, 12-12-2023

De Canadese Quinn is de eerste transgender op een WK voetbal. Die speelde mee in de openingswedstrijd van Canada tegen Nigeria. Hiermee gaat Quinn de geschiedenisboeken in. De wedstrijd eindigde in 0-0.

Quinn is een belangrijke kracht op het middenveld van Canada. Die speelde de volle 90 minuten mee en was zeer belangrijk op de linksbackpositie. Quinn kwam in 2020 uit als non-binair en vroeg daarbij direct een naam van 1 woord aan en wilde voortaan met die en hen aangesproken worden. Quinn mag meedoen aan het WK, omdat die geen verandering aan het lichaam heeft ondergaan.

Opmars Canada

De opmars van het vrouwenteam van Canada komt mede door Quinn. Die is een belangrijke schakel in het team en er wordt door het team ook veel gesproken met hen. Ook voor henzelf was het team belangrijk. "Dit vrouwenteam zien en erachter komen dat ik goed met hen kan opschieten en communiceren liet mij zien dat er een weg voor mij was", zei die.

Gezien alle commotie rondom transgendersporters is dit een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de voetballerij. Har Johal, een Canadese journaliste zei tegen BBC: "Het laat zien aan de mensen die sport kijken, dat je non-binair kan zijn en gewoon een fantastische sport kan beoefenen."