Sarina Wiegman: 'Kwestie van tijd voordat een vrouw een mannelijke profclub in Engeland coacht'
i

Getty Images

Sarina Wiegman: 'Kwestie van tijd voordat een vrouw een mannelijke profclub in Engeland coacht'

Rick Kraaijeveld • 13:04, 09-11-2023 / Laatste Update: 20:06, 04-01-2024

Sarina Wiegman had laatst een interview met BBC Sports en daar ging ze onder andere in op de ontwikkeling van vrouwelijke coaches in het voetbal. Zijzelf wordt al jaren geroemd voor haar werk, en ze denkt dat het niet lang zal duren voordat er een vrouw fulltime coach wordt van een mannelijk professioneel voetbalteam.

In Engeland is het al tijden een discussie: moet Wiegman de bondscoach van Engeland bij de mannen, Gareth Southgate, gaan opvolgen als hij stopt? Ze ging niet in op die vraag maar wel in de algemeenheid: "Ik denk dat het gaat gebeuren, ik weet niet hoe lang het zal duren maar het zou goed zijn."

Andere landen

In landen als Italië en Frankrijk hebben vrouwen al wel meer dan eens een fulltime job in de staf van een mannelijk voetbalteam, in Engeland lijkt dit er ook aan te komen. Forest Green Rovers had tijdelijk een vrouwelijke hoofdcoach, maar dat was een interim-functie.

Zelf is Wiegman er totaal niet mee bezig. "Ik denk totaal niet aan het mannenvoetbal, mijn gedachtes zijn volledig bij het vrouwenvoetbal en wat wíj kunnen doen." Ze is enorm blij bij de FA en bij Engeland. "Dit is het hoogste niveau. ik werk met wereldspeelsters en heb de beste faciliteiten om mij heen. Ik heb het geweldig", verwoordde ze.

FA

De FA heeft een campagne gestart 'Inspire Positive Change' voor de toekomst van het vrouwenvoetbal. "Dit soort projecten zijn goed, we moeten meer vrouwen in het voetbal. Dan moet je ook actie ondernemen", legde Wiegman uit. "We moeten ze helpen en aanmoedigen."