Ze doen het toch! Mazzelvoorzet van Brugts brengt Leeuwinnen naar WK

Rick Kraaijeveld • 00:37, 07-09-2022 / Laatste Update: 03:44, 12-12-2023

Lang hebben de Oranjevrouwen gevochten als leeuwinnen. IJsland had helemaal niets in te brengen en het regende kansen voor Nederland. Lang wilde de muur van IJsland niet breken maar dan, toen iedereen het opgaf, was daar Esmee Brugts! Haar voorzet vloog zo in de lange hoek en de Galgenwaard ontplofte! De Oranje Leeuwinnen gaan direct naar het WK dankzij een 1-0-overwinning!

Geen tijd om aan elkaar te wennen, maar vlammen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker moest er na 1 oefenduel gelijk staan. Er moest gewonnen worden wilden de Leeuwinnen zich direct plaatsen voor het WK.

Oranje Leeuwinnen zijn volledig de baas

De 1e serieuze poging van de Oranje Leeuwinnen was van Jill Roord, een hoge bal belandde voor haar voeten op randje 16. Ze liet de bal nog een keer stuiteren en joeg de bal naar het doel met een dropshot. De keeper had weinig zicht maar de bal was niet genoeg naar de hoek van het doel waardoor de keeper makkelijk de bal kon redden.

Nederland was wel het meest aanwezig in de beginfase, maar moest letten op de counter van IJsland. 2 keer kwamen ze in een benarde situatie omdat ze veel ruimte weggaven. Het was van geluk te spreken dat IJsland hier niets mee deed.

Alles via Jansen!

De Oranje Leeuwinnen zochten vooral de ruimte via de rechterkant. In de 24e minuut kwamen ze heel dichtbij. Jansen die de rechterkant bestreek, legde de bal terug op Danielle van den Donk die in 1 keer de bal op de pantoffel nam. Zij trof helaas de lat. En de rebound voor Roord werd te zacht ingekopt waardoor de keeper rustig de bal kon vangen.

IJsland heeft een engeltje op de land

In de 27e minuut was het weer Van den Donk die bijna scoorde. Renate Jansen kwam wederom met de voorzet en Van den Donk schoot de bal van dichtbij tegen de keeper aan en de bal was half over de doellijn. Maar helaas voor de Leeuwinnen niet helemaal, waardoor het feestje niet doorging. In de nieuwe aanval in een ware aanvalsgolf was het nu Jansen zelf die mocht schieten en OOK de lat trof. IJsland was volledig in paniek en daardoor zette Nederland extra druk.

Wachten duurt zo lang...

10 minuten voor rust maakte de captain van IJsland, Sara Bjork Gunnarsdóttir, een grote fout waardoor Oranje zo door op goal kon. Maar de bal richting Jansen was te ver naar buiten en Nederland kon niet profiteren.

De rest van de 1e helft bestond uit het nadrukkelijk aanvallen van de Oranje Leeuwinnen en veel gekraakte schoten en rollertjes die opgepikt konden worden. Het was wachten op een doelpunt voor de vrouwen van Jonker. 2 minuten voor het rustsignaal was het de beurt Van der Gragt om de lat te raken. Weliswaar via de keepster, maar toch. Het was de 3e keer dat de lat geraakt werd in 1(!) helft.

Wissels!

Met nog 25 minuten op de klok was het tijd voor Jonker om te gaan wisselen. De vrouw van de meeste doelpunten in de Eredivisie, Fenna Kalma kwam er in voor Van den Donk en Esmee Brugts kwam erin voor Jansen. Nog geen 5 minuten later was het al een schot van Kalma dat voor gevaar zorgde, maar daar was weer die dekselse keepster van IJsland die haar doel goed schoonhield.

Bijna over en uit!

De spaarzame momenten dat IJsland in de buurt van goal van de Oranje Leeuwinnen kwam, waren wel steeds gevaarlijk. Zo was het bijna over en uit toen Sveindis Jane Jonsdóttir de bal zo kon binnenlopen. Maar gelukkig voor Jonker en zijn vrouwen miste zij de bal volledig.

Jonker haalde Spitse en Roord naar de kant en gooide enkel aanvallende speelsters erin. Het had gelijk effect: wederom kwam er een bal op de paal via het hoofd van de kersverse invalster Damaris Egurrola nadat Jackie Groenen ook al dicht bij een goal was.

Potje tijdrekken

Ondertussen waren de vrouwen van IJsland al lekker bezig met een potje tijdrekken en dat zorgde voor de nodige frustraties aan de zijde van oranje. Lange ballen werden het devies voor de Oranjevrouwen, maar daar kwam minder rendement vanaf dan toen ze bleven combineren tot randje 16. De ingewikkelde route richting het WK lag helaas in het verschiet.

ESMEE BRUGTS!

Maar toen was daar Brugts! In 90+2, met nog 2 minuten op de klok, slingerde Brugts nog eenmaal de bal met een indraaiende voorzet de 16 in. Die werd door niemand meer aangeraakt en plofte zo in de lange hoek. De Galgenwaard ontplofte en alles wat Oranje was vierde feest. De Oranje Leeuwinnen gaan naar het WK!