Giro-succes: Koen Bouwman wint 7e etappe vanuit Nederlandse kopgroep

13 mei 2022

Getty Images

De 7e etappe van de Giro d’Italia 2022 is gewonnen door Koen Bouwman! De 28-jarige renner van Lotto-Visma sprong in de slotmeters weg uit een kopgroepje van 4, met daarin ook Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Davide Formolo. Mollema werd 2e, Dumoulin 4e.


Vrijdag kreeg het peloton een zware rit met dik 4.500 hoogtemeters voor de bandjes. Met nog 121 km te gaan was er een kopgroep met daarin onder meer de Nederlandse rijders en Wout Poels, Koen Bouwman, Tom Dumoulin, Bauke Mollema. Het groepje wisselde een paar keer van samenstelling. Uiteindelijk bleven die laatste 3 over, aangevuld met Davide Formolo.

Blauwe trui
Het peloton reed met nog 10 km tot de meet op zo'n 3.20 minuut van het kwartet. De mannen van INEOS Grenadiers trokken er hard aan om het gat te dichten. Dat lukte niet meer. Bouwman had ondertussen genoeg puntjes verzameld om de blauwe bergtrui te veroveren.

Aankomst
Toen de leiders eenmaal onder het vod van de 10 km waren gereden, ging het steeds minder lekker met de samenwerking. Het individuele belang telde nu meer dan dat van de groep. Het werd heel onrustig, met diverse pogingen om te demarreren. Even leek Dumoulin gelost te worden, maar ook de oud-winnaar van de Giro (2017) knokte zich terug.

Harken
Wie had in de slotkilometer nog de meeste power en de minste pap in de benen? Dat bleek Bouman, die de anderen gewoonweg de vernieling in reed met zijn gehark op de pedalen. Zo boekte hij zijn 2e profzege ooit!

Lees ook het interview van Sportnieuws.nl met Bouwman: Bouwman was vorig jaar beste Nederlander in Giro, maar mikt nu op iets anders: ‘Te hopen dat ik niet voor klassement ga’