Lage Landen regeren in Italië: Thomas de Gendt wint 8e etappe in Giro d’Italia

14 mei 2022

Getty Images

Waar Koen Bouwman vrijdag nog succesvol was, won zaterdag opnieuw een Nederlandstalige: de Belgische Thomas de Gendt was de beste van de kopgroep en won de 8e etappe van de Giro d'Italia. Van tevoren leek de heuvelrit de perfecte etappe voor Mathieu van der Poel, maar de Nederlander eindigde als 7e.


Direct na de start sprongen verschillende renners weg uit het peloton. Er ontstond een kopgroep van 21 man bestaande uit onder andere Mathieu van der Poel en Wout Poels. Diezelfde groep bepaalde de 8e etappe van de Giro d'Italia. De heuvelrit in Napoli kende als zwaartepunt een rondje van 19,2 kilometer die 4 keer gereden moest worden.

Van der Poel springt weg
Mathieu van der Poel had er zin in vandaag! Hij was nog niet bij de kopgroep aangekomen of hij sprintte alweer weg voor een solo-avontuur. Het avontuur mocht niet lang duren, want al snel werd MvdP teruggepakt door de 20 achtervolgers.

MvdP in achtervolging
Met nog 51 kilometer te gaan had de kopgroep, nu bestaande uit 20 wielrenners, de 3e beklimming van de Monte di Procida achter de rug maar dan... Mathieu van der Poel springt opnieuw weg! De Nederlander werd opnieuw snel teruggepakt, maar de samenwerking en het vertrouwen in de kopgroep was definitief opgeheven. Met de terugkomst van Van der Poel in de kopgroep, ging een groepje van 5, waaronder de Belg Thomas de Gendt, er meteen weer vandoor. De winnaar van etappe 1 moest in de achtervolging.

De Gendt doet-t!
De kopgroep bestaande uit Thomas de Gendt, Harm Vanhoucke (beiden Lotto-Soudal), Davide Gabburo (Bardiani) en Jorge Arcas (Movistar) had met nog 10 kilometer te gaan een voorsprong op de achtervolgers (o.a. Van der Poel en Poels) opgebouwd van een kleine 30 seconden. In de kopgroep won alleen De Gendt eerder een etappe van een grote ronde.

In de laatste kilometer werd De Gendt perfect weggezet door zijn teamgenoot Vanhoucke en sprintte overtuigend naar de overwinning. De 35-jarige Belg won 10(!) jaar na het winnen van z'n 1e Giro-etappe, opnieuw een rit in de ronde van Italië. Mathieu van der Poel finishte 15 seconden later als 7e.

Uitslag etappe 8 van de Giro d'Italia
1. Thomas de Gendt
2. Davide Gabburo
3. Jorge Arcas
---
7. Mathieu van der Poel +0:15
8. Wout Poels +0:33

Algemeen klassement na etappe 8
1. Juan Pedro López
2. Lennard Kämna +0:38
3. Rein Taaramäe +0:58
---
7. Wilco Kelderman +1:55
14. Thymen Arensman +2:15
17. Koen Bouwman +2:19