Amy Pieters na maandenlange coma: 'Sprake van bewustzijn en herkent mensen'
i

Pro Shots / George Deswijzen

Amy Pieters na maandenlange coma: 'Sprake van bewustzijn en herkent mensen'

Joris Kaper • 19:52, 28-04-2022 / Laatste Update: 04:56, 12-12-2023

Wielerploeg SD Worx is na enkele maanden met een update gekomen over Amy Pieters. De ploeg van de Nederlandse meldt dat er na een periode van onzekerheid en een maandenlange coma bij de Nederlandse er "sprake van bewustzijn" is. Pieters kwam afgelopen december zwaar ten val tijdens een training bij het Spaanse dorp Calpe. Nadat een zware operatie volgde verbleef de Nederlandse maandenlang in een kunstmatige coma.

Pieters, die begin januari overgebracht werd naar Nederland, volgt sinds februari een revalidatietraject. Ze kan nu "enigszins non-verbaal communiceren", aldus de ploeg. Zij herkent mensen, heeft begrip van wat er wordt gezegd en kan steeds meer opdrachten uitvoeren."

Hoopvol

Hoewel het bericht hoopvol klinkt, melde de ploeg ook dat de artsen nog geen uitspraak kunnen doen over haar toekomst en wat Pieters overhoudt aan het hersenletsel.

Valpartij in Spanje

Pieters kwam op 23 december ten val tijdens een training op de weg met de nationale baanploeg. Daarbij verloor ze het bewustzijn. In een Spaans ziekenhuis onderging ze een schedeloperatie, waarmee artsen de druk in haar hoofd wegnamen die na de val was ontstaan.

Zeges

Pieters pakte in 2014 met de Omloop Het Nieuwsblad haar eerste grote zege op de weg. In 2019 won ze in Alkmaar de Europese titel op de weg. In 2021 volgde de nationale titel op de weg, een wedstrijd waarin ze sinds 2014 7 keer in de top 5 was geëindigd.