🎥 | Anticlimax bij duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert: Nederlander wint na pech van Belg

Sjors Tanis • 17:04, 03-01-2023 / Laatste Update: 02:35, 12-12-2023

Wout van Aert was al 3 keer veldritten te sterk voor Mathieu van der Poel en de Belg van Jumbo-Visma won zijn thuiscross in Herentals al 2 keer op rij. Maar door materiaalpech in de slotronde ging de zege in de wedstrijd om de X2O Badkamers Trofee naar de Nederlander.

Achter MVDP en Van Aert eindigde de Belg Eli Iserbyt op 31 seconden als 3e. Vlak achter hem legde Nederlands kampioen Lars van der Haar beslag op de 4e plaats, Pim Ronhaar werd 6e.

Andere tactiek

Van der Poel kondigde mede voor de cross in Herentals, de geboorteplaats van Van Aert, aan dat hij wat afwachtender zou gaan rijden. Dat deed hij inderdaad, en met succes, al speelde de lekke band van zijn rivaal daar ook een rol in.

"Ik heb iets anders gereden dan de voorgaande wedstrijden", zei Van der Poel na afloop. "Het is jammer dat Wout lek rijdt, nu kon hij de strijd niet aangaan." Voor het klassement doen Van der Poel en Van Aert niet mee. Leider Iserbyt verstevigde door zijn 3e plaats zijn voorsprong.

Donderdag nemen Van der Poel en Van Aert, de favorieten voor de titel bij het wereldkampioenschap begin februari in Hoogerheide, het tegen elkaar op in Koksijde.

Pieterse juicht bij vrouwen

Puck Pieterse heeft de 4e veldrit om de X2O-Trofee bij de vrouwen gewonnen. De Nederlandse renster van Alpecin-Fenix was veruit de beste in Herentals, waar haar concurrente en landgenote Fem van Empel ontbrak.

Pieterse (20) kwam al in de 1e ronde alleen voorop. Achter haar volgden ploeggenote Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand. Van dat duo was Brand de beste. Ze werd 2e op 27 seconden van Pieterse. De 3e plaats was voor Annemarie Worst, net voor Alvarado.

Brand nieuwe leidster in klassement

Het was de 7e overwinning van het seizoen voor Pieterse. "Het begint aardig te tellen", zei ze bij Sporza, na haar 1e optreden in een cross om de X2O-Trofee deze winter. "Ik wilde graag wat doen naast de wereldbekerwedstrijden en ik wist dat hier een leuk rondje lag. Het ging goed."

In het klassement, dat op basis van tijd wordt opgemaakt, ging Brand leidster Denise Betsema voorbij. Betsema raakte, opgehouden door een valpartij, kort na de start achterop en reed daarna meteen ook lek. Ze verloor meer dan 4 minuten op Pieterse.