Belgisch renster Shari Bossuyt voor twee jaar geschorst na onbewust dopinggebruik
i

Getty Images

Belgisch renster Shari Bossuyt voor twee jaar geschorst na onbewust dopinggebruik

Rick Kraaijeveld • 22:26, 11-01-2024 / Laatste Update: 08:58, 15-01-2024

Shari Bossuyt, Belgisch wielrenster, is geschorst voor twee jaar door het Franse antidopingsagentschap. Er werd een prestatiebevorderend middel in haar bloed gevonden, dezelfde als bij landgenoot Toon Aerts, die voor 1 jaar geschorst werd.

Bossuyt verweerde zich stevig tegen deze straf, maar krijgt hem nu alsnog opgelegd zo liet zij donderdag weten. Ze werd vorig jaar positief getest op letrozole metabolite, een stof dat de afbraak van testosteron en anabole steroïde afremt. Ze werd 'gesnapt' in Flamanville, in Frankrijk. Saillant detail: dat is dezelfde plek waar Aerts op dezelfde stof werd betrapt.

Zuivel

Bossuyt heeft telkens aangegeven dat het middel komt uit zuivelproducten uit de streek Normandië, waar ze was voor de Ronde. Ondanks alles krijgt ze toch de straf opgelegd, onbegrijpelijk vindt de Belgische zelf. In haar statement zegt ze: "Ze bevestigen en erkennen het feit dat het niet bewust is ingenomen maar omdat we de bron niet 100% kunnen aanwijzen word ik alsnog geschorst."

Aanvechten gaat ze ook niet meer doen, naar eigen zeggen heeft ze daar 'de tijd, energie en de centen niet voor'. Hierdoor moet ze definitief de Spelen uit haar hoofd zetten, waar ze in aanmerking voor kwam omdat ze in 2022 wereldkampioen was geworden op de dubbelkoers met Lotte Kopecky.