De Vuelta begint: deze 11 Nederlanders doen mee aan de Ronde van Spanje
i

Getty Images

De Vuelta begint: deze 11 Nederlanders doen mee aan de Ronde van Spanje

Martijn Baars • 15:08, 24-08-2023 / Laatste Update: 00:08, 12-12-2023

De laatste grote wielerronde van het jaar begint zaterdag met 11 Nederlanders aan de startstreep. Een elftal landgenoten gaat met verschillende ambities meedoen aan de Vuelta, oftewel: de Ronde van Spanje. Na de eindzege in de Giro (Primoz Roglic) en de Tour de France (Jonas Vingegaard) zijn alle ogen gericht op Jumbo-Visma. Daar rijden beide grote renners de Vuelta voor, met hulp van 3 Nederlanders.

Hieronder zie je alle 11 renners uit Nederland die meedoen aan de Vuelta en hun rol tijdens de ronde.

Boy van Poppel (Intermarché-Circus-Wanty)

Boy van Poppel, de broer van Danny van Poppel (die we nog in de Tour zagen), is de locomotief in de sprinttrein. Bij Intermarché rekenen ze op de snelle Belg Gerben Thijssen en hij krijgt hulp van Van Poppel. Een Belgische sprinter met een Nederlandse knecht, waar zagen we dat in de Tour...? (Mathieu van der Poel voor Jasper Philipsen).

Jan Maas (Jayco Alula)

Voor de 26-jarige Maas is het zijn debuut in überhaupt een grote ronde. Hij zal vooral moeten gaan genieten en ondertussen kopman Eddie Dunbar vooruit zien te helpen.

Bauke Mollema (Lidl-Trek)

Lidl-Trek rekent met Bauke Mollema niet meer op het klassement, maar de Groninger kan zéker goed mee bergop en in een lastige ontsnapping. Lidl heeft geen échte kopman, dus een luxe vrijbuitersploeg met bijvoorbeeld Mollema misschien voor het bergklassement?

Robert Gesink (Jumbo-Visma)

Knecht van Primoz Roglic en/of Jonas Vingegaard.

Dylan van Baarle (Jumbo-Visma)

Knecht van Primoz Roglic en/of Jonas Vingegaard.

Wilco Kelderman (Jumbo-Visma)

Knecht van Primoz Roglic en/of Jonas Vingegaard.

Thymen Arensman (Ineos Grenadiers)

Geraint Thomas is de kopman bij Ineos, maar met Arensman in de ploeg kan het alle kanten op. De Nederlandse superbelofte eindigde vorig jaar 6e in het Vuelta-klassement en pakte de koninginnenrit. In de Giro dit jaar werd hij nog een keer 6e in het eindklassement. Een superknecht of misschien zelfs schaduwkopman...

Marijn van den Berg (EF Education - Easypost)

Geen familie van Julius. Is een sprinter, dus mag zich in dat gedruis mengen.

Julius van den Berg (EF Education - Easypost)

Geen familie van Marijn van den Berg. Gaat knechten voor de Britse kopman Hugh Carthy van de 'roze ploeg'.

Wout Poels (Bahrain Victorious, foto)

Als superknecht mee voor klassementsman Mikel Landa, net als in de Tour. Toen lukte het de Spanjaard niet om aan te haken bij de besten: Landa werd teleurstellend 19e. Poels won, net als ploeggenoten Pello Bilbao en Matej Mohoric, wel een schitterende etappe. Misschien in Spanje nog een keer?

Jetse Bol (Burgos-BH)

Vrijbuitersploeg op jacht naar etappezeges in de heuvels en overgangetappes.