📸 | Dit spiekbriefje plakte Mathieu van der Poel op zijn fiets tijdens de Ronde van Vlaanderen

Bart van der Wijst • 19:28, 06-04-2022 / Laatste Update: 23:18, 11-12-2023

Mathieu van der Poel was afgelopen zondag de beste in de Ronde van Vlaanderen. De Nederlandse alleskunner op de fiets kreeg daarbij hulp van een spiekbriefje. Daarbij stonden niet alleen de belangrijkste hellingen, maar ook een voedingsschema.

"In zo’n lange koers waarin je langer dan 6 uur kracht moet produceren, is je voedingsplan cruciaal", vertelde Kristof de Kegel, performance manager bij Alpecin-Fenix, tegenover CyclingTips. "De timing en de hoeveelheid is enorm belangrijk. Als ik het uitleg aan renners vergelijk ik het met slaap. Wanneer je 2 uur slaap mist, krijg je die ook niet meer terug."

Schema belangrijk

De Kegel maakt voor zijn ploeg een schema hoeveel koolhydraten een renner per uur in moet nemen. "Als je in het 1e uur te weinig eet of drinkt, eist dat in het 4e, 5e en/of 6e uur van de koers zijn tol", benadrukte De Kegel. "We hebben veel renners die het voedingsschema op de sticker zetten en we gebruiken dat al een tijdje."

Van der Poel werkte ieder uur tussen de 100 en 120 gram koolhydraten naar binnen. Daar gebruikte hij gelletjes, repen, rijsttaartjes en energiedranken voor. Na de wedstrijd propte Van der Poel zich vol met een heerlijke hamburger.