Dylan van Baarle kan zilver op WK amper geloven: '3 weken geleden kon ik niet eens lopen'
i

Getty

Dylan van Baarle kan zilver op WK amper geloven: '3 weken geleden kon ik niet eens lopen'

Sjors Tanis • 20:21, 26-09-2021 / Laatste Update: 16:16, 05-01-2024

Dylan van Baarle kon aan de finish nauwelijks geloven dat hij zilver had gepakt bij het WK op de weg in België. "3 weken geleden kon ik niet eens lopen", zei hij aan de finish in Leuven.

"Ik besef het eigenlijk nog niet helemaal."

Opvolger Van Bon

Op Julian Alaphilippe stond geen maat, tot grote teleurstelling van al die Belgen die hoopten op een wereldtitel voor Wout van Aert. De Fransman prolongeerde zijn wereldtitel in een loodzware race over 268 kilometer. Maar het verhaal van Van Baarle is ook bijzonder. De 29-jarige coureur van Ineos scheurde zijn bekken in de Vuelta en moest begin deze maand nog afstappen in de Spaanse rittenkoers. Toch belandde hij op het podium van het WK.

Léon van Bon veroverde in 1997 als laatste Nederlander een medaille op het WK. Hij pakte brons in San Sebastián. "Dus dit is wel bijzonder", zei Van Baarle bij de NOS.

"Zo'n lange koers is denk ik ook wel in mijn voordeel. Ik ben taai. Ik vroeg in de finale wat ik voor Mathieu van der Poel kon doen. Maar hij zei dat ik moest mee sluipen met een ontsnapping. Toen moest ik plotseling sprinten voor een medaille. Ik ben niet zo rap, maar ze gingen vroeg aan. Dat was in mijn voordeel. En na 50 meter gingen ze weer zitten. We waren allemaal stervende zwanen. Toen ben ik eroverheen gegaan."

Van der Poel 8e

Mathieu van der Poel eindigde op een teleurstellende 8e plaats op het WK wielrennen in Leuven. De Nederlander werd tot een van de topfavorieten gerekend, maar kon in de finale niet mee met Alaphilippe.

Na afloop wilde Van der Poel het resultaat niet aan zijn blessure wijden: "Nee, het lag niet aan mijn rug. Alaphilippe was gewoon de allerbeste vandaag.”

Val in Tokio

Van der Poel hakte afgelopen maandag pas de knoop door om van start te gaan. De rugblessure die hij opliep na zijn valpartij in Tokio speelt hem nog altijd parten. Een van de redenen om toch van start te gaan was het Belgische publiek: "Het kwam door de sfeer en het publiek. Het was indrukwekkend."

Van der Poel baalde van zijn voorbereiding. Vanwege de blessure heeft de Nederlander niet vol kunnen trainen en dat merkte hij vandaag: "De voorbereiding was echt beperkt. Ik heb geen verstoppertje gespeeld, zoals sommige mensen dachten. Van der Poel richt zijn vizier nu op zijn volgende wedstrijd. Volgende week rijdt hij voor het eerst in zijn carrière Parijs-Roubaix.