🎥 | Geen 2e EK-titel op rij voor Lars van der Haar: Nederlander moet genoegen nemen met zilveren medaille

Sjors Tanis • 17:38, 06-11-2022

Het is veldrijder Lars van der Haar niet gelukt om zijn Europese titel te prolongeren. De 31-jarige Nederlander moest op zo’n 40 seconden van de Belg Michael Vanthourenhout genoegen nemen met het zilver.

De cross vond plaats op en om de Citadel van Namen. De bronzen medaille ging naar de Belg Laurens Sweeck. Joris Nieuwenhuis eindigde als 4e, Mees Hendrikx als 9e.

Veel crashes

Op het modderige en gladde parcours vonden heel wat valpartijen plaats. Van der Haar nam direct na de start de leiding, maar zag in de 2e van 9 rondes Vanthourenhout voorbij komen nadat hij even onderuit was gegaan. Een ronde later gleed ook de Belg onderuit op de steile heuvel waar de ene na de andere veldrijder door de modder naar beneden schoof. Van der Haar, die vorig jaar de Europese titel pakte op de VAM-berg in Drenthe, nam daardoor de leiding weer over.

In de 5e ronde moest de Nederlander de koppositie echter weer afstaan aan Vanthourenhout. Toen Van der Haar in de achtervolging opnieuw viel, sloeg de Belg een gaatje. De 28-jarige Vanthourenhout maakte geen fout meer en reed steeds verder weg bij Van der Haar. Na zilver in 2020 en brons in 2021 pakte de Belg in eigen land voor het eerst goud op de EK.

Van der Haar moest zich na brons in 2020 en vorig jaar het goud nu tevreden stellen met de 2e plek. De Nederlander won in 2015 ook al goud bij de 1e editie van de EK veldrijden.

Vrouwen

Fem van Empel zegevierde zaterdag bij de vrouwen. De 20-jarige Nederlandse volgde de afwezige Lucinda Brand op als Europees kampioene. Lees hier meer.