Giro d'Italia: Damiano Caruso stelt 2e plaats in de Giro veilig met heldendaad op Alpe Motta
i

Getty Images

Giro d'Italia: Damiano Caruso stelt 2e plaats in de Giro veilig met heldendaad op Alpe Motta

Martijn Baars • 19:05, 29-05-2021 / Laatste Update: 18:16, 07-01-2024

Damiano Caruso heeft een soort dubbelslag geslagen in de Giro d'Italia. De Italiaan, de nummer 2 van het klassement, won de rit naar de Alpe Motta en verstevigde zijn 2e plek in het klassement. Simon Yates, de nummer 3, stond voor de etappe maar 20 seconden achter op Caruso, maar zakte er helemaal doorheen.

Op de slotklim, die percentages had van meer dan 12 procent, stonden honderden Italiaanse fans die dolblij waren met de zege van hun landgenoot. Op zijn 33e beleefde hij zijn hoogtepunt in zijn carrière. En passant pakte hij ook nog 28 seconden terug op rozetruidrager Egan Bernal.

1.24 verdedigen in tijdrit

Een bedreiging voor het roze was hij daarmee niet, maar hij pakte wel 55 seconden op Yates. Daarmee weet Caruso dat hij zondag op de slotdag in de tijdrit een voorsprong van 1.24 verdedigt op de Engelsman.

Tijdrit

Zondag eindigt de Giro met de traditionele tijdrit naar Milaan. Simon Yates, Caruso's grote concurrent in de strijd om plek 2 (het verschil was 20 seconden) kan een veel betere tijdrit rijden dan Caruso. Dus probeerde de Italiaan de tijd wat uit te bouwen, zodat hij hopelijk voor hem én de knotsgekke Italiaanse fans de 2e plek binnen kan slepen.

Dit is nu de stand om de roze trui, met dus alleen de tijdrit nog te gaan:

1. Egan Bernal

2. Damiano Caruso + 1.59

3. Simon Yates + 3.23

4. Aleksandr Vlasov + 7.07