🎥​ | Jasper Philipsen sneller dan Tourwinnaars Jonas Vingegaard en Geraint Thomas in Saitama Criterium

Sjors Tanis • 11:37, 06-11-2022

Jasper Philipsen heeft in Japan de 8e editie van het Tour de France Saitama Criterium gewonnen. De sprinter van Alpecin-Deceuninck versloeg Tourwinnaars Jonas Vingegaard en Geraint Thomas in de sprint.

Vingegaard, die reed in de gele trui die hij afgelopen zomer in de Ronde van Frankrijk veroverde, eindigde als 2e. Thomas kwam als 3e over de finish. De Welshman was 4 jaar geleden de sterkste in de Tour.

1e editie sinds 2019

Philipsen (24) won in de afgelopen Ronde van Frankrijk 2 etappes, waaronder de slotrit op de Champs-Élysées in Parijs. Vingegaard, de Deen van Jumbo-Visma, werd daar gehuldigd als eindwinnaar. Het criterium in Japan wordt georganiseerd door de ASO, het bedrijf dat ook de Tour organiseert. De afgelopen 2 jaar ging de wedstrijd niet door vanwege de coronapandemie.

Dit keer waren wel weer heel wat renners van naam naar Japan gekomen, onder wie Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde, 2 routiniers die hun carrière onlangs beëindigden. Ook onder anderen topsprinter Mark Cavendish, 4-voudig Tourwinnaar Chris Froome en Steven Kruijswijk deden mee.

Rentree

Kruijswijk kwam voor het eerst sinds zijn uitvallen in de Tour de France in actie. De 35-jarige Nederlander liep bij een val in de 15e etappe onder meer een ontwrichte schouder en breuken in het sleutelbeen en schouderblad op.