Klassementsrenner Guillaume Martin weet niet hoe hij een rit moet winnen in grote ronde: 'Frustrerend'
i

Getty Images

Klassementsrenner Guillaume Martin weet niet hoe hij een rit moet winnen in grote ronde: 'Frustrerend'

Sjors Tanis • 15:10, 04-05-2022 / Laatste Update: 03:58, 08-01-2024

Guillaume Martin begint vrijdag aan zijn 1e Giro d'Italia. In gesprek met L'Equipe heeft de 28-jarige Fransman van Cofidis het onder andere over zijn onsuccesvolle jacht van vorig jaar op ritzeges in grote rondes, waardoor hij in de Ronde van Italië weer vol voor het algemeen klassement gaat.

"Als ik mee zit in de vlucht, zijn anderen in staat net een beetje beter te zijn en dat lukt mij niet. Daarom win ik ook zo weinig", aldus Martin, die 9 profzeges op zijn erelijst heeft staan.

Lees ook: deze Nederlanders verschijnen aan de start van de Giro d’Italia 2022

Focus op klassement

In de Giro mikt Martin op een hoge eindklassering. Vorig jaar lag de focus in de Tour de France en de Vuelta nog op dagsucces, maar dat lukte niet. "Dat was tegen mijn natuur, ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe dat moet", zegt een eerlijke Martin tegen het Franse medium. "Ik weet niet hoe ik tijd moet verliezen om het tijd verliezen en ik weet niet hoe ik 1 dag moet uitkiezen om top te zijn."

Lees ook: dit is het complete parkoers van de Giro d’Italia 2022

Vaak hoog in klassement

Door zijn dagen in de vroege vlucht eindigde Martin vorig jaar alsnog in de top-10 van zowel de Tour (8e) als de Vuelta (9e). Zijn beste prestaties ooit in beide grote rondes. De Tour reed Martin sinds 2017 elk jaar, de Vuelta in 2020 en 2021. De Fransman eindigde in elke grote ronde waar hij startte top-25 in het eindklassement.

"Ik presteer altijd constant, maar ik weet niet zo goed hoe ik moet pieken", aldus Martin over zijn eigen kunnen. "Dat is frustrerend en ik snap dan ook wel dat ik de meeste wielerfans niet in vervoering breng."

Lees ook: de jacht op het roze (en de andere truien): dit zijn de favorieten voor de Giro d’Italia

Sneller dan Armstrong

Martin trainde in aanloop naar de Giro op en rond de Etna en is vol vertrouwen. Hij vergelijkt zichzelf zelfs met Lance Armstrong, de Amerikaan die zijn 7e Tourzeges moest inleveren vanwege dopinggebruik. "Mijn niveau stijgt in hetzelfde tempo als de besten uit het peloton. Als je kijkt naar de klimtijden, dan beklim ik sommige cols sneller dan Lance Armstrong in zijn tijd", aldus Martin.

"Ik rijd niet vaak vooraan in beeld, maar ik maak wel stappen. Het verschil tussen de grootsten en de rest is kleiner, ik rijp langzaam. Op 21-jarige leeftijd won Tadej Pogacar de Tour, ik was toen nog amateur. Ik blijf daarom ook helder en zelfverzekerd. Pas als Pogacar nóg beter wordt dan dat hij nu al is, wordt het een probleem."