De jacht op het roze (en de andere truien): dit zijn de favorieten voor de Giro d'Italia
i

Getty Images

De jacht op het roze (en de andere truien): dit zijn de favorieten voor de Giro d'Italia

Sjors Tanis • 15:18, 02-05-2022 / Laatste Update: 23:31, 11-12-2023

De Giro d'Italia, de 1e grote ronde van het wielerseizoen, gaat vrijdag van start. Dan wordt de jacht op de beroemde roze trui weer geopend. Wie wordt de opvolger van Egan Bernal? En wie gaan er met de overige truien vandoor?

Check hier een overzicht van de grootste kanshebbers!

Algemeen klassement (roze trui)

Richard Carapaz (28)

De Ronde van Italië gaat dit jaar zonder duidelijke topfavoriet van start. Carapaz komt het dichtst bij die nominatie. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won de Giro al eens, in 2019. Vorig jaar werd hij 3e in de Tour de France en greep hij in Tokio de olympische titel. Carapaz krijgt in de Giro een ijzersterk team met zich mee, met onder andere de Australiër Richie Porte.

Miguel Ángel López (28)

Een andere Zuid-Amerikaanse kanshebber op de roze trui. De Colombiaan López werd in 2018 al 3e in de Giro en is sinds dit seizoen terug bij Astana Team. Vorig jaar gaf hij namens zijn vorige werkgever Movistar op in de Vuelta omdat hij het niet eens was met de tactische keuzes. Revanche voor López in het nieuwe tenue?

Simon Yates (29)

Vueltawinnaar in 2018 en datzelfde jaar hard op weg naar de eindzege in de Giro, tot een inzinking in de laatste bergrit roet in het eten gooide. Vorig jaar werd Yates 3e in het klassement. Wat kan de Brit van Team BikeExchange-Jayco deze editie?

Andere kanshebbers

Omdat een grote favoriet zoals Tadej Pogacar of Primoz Roglic ontbreekt, lijken veel renners kans te maken op een goede eindnotering. Andere namen die hoog in het klassement verwacht kunnen worden: 2-voudig eindwinnaar Vincenzo Nibali (Astana), Romain Bardet (Team DSM), João Almeida (UAE Team Emirates), Mikel Landa (Bahrain-Victorious), Alejandro Valverde en Iván Ramiro Sosa (Movistar).

Nederlanders

Ook enkele landgenoten zouden een rol kunnen spelen in het algemeen klassement. Wat te denken van Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), winnaar van de Ronde van Italië in 2017. Ook Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe), 3e in 2020, wil zich laten zien. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) heeft uitgesproken niet voor het klassement, maar voor dagsucces te gaan. Het is ook uitkijken naar de prestaties van de 22-jarige Thymen Arensman (Team DSM).

Puntenklassement (paarse trui)

Altijd lastig te voorspellen naar wie deze trui gaat: het ene jaar is het een klimmer en/of klassementsrenner, het andere jaar een sprinter. Laten we van dat laatste uitgaan, aangezien het puntenklassement toch vaak geassocieerd wordt met sprinten.

Mark Cavendish (36)

Dan komen we al snel uit bij de Brit van Quick Step-Alpha Vinyl. Cavendish keerde vorig jaar met 4 ritoverwinningen in de Tour de France terug op topniveau. 'Cav' staat in totaal op 34 dagzeges in de grootste wielerwedstrijd ter wereld en is daarmee samen met Eddy Merckx recordhouder. Logisch dus dat in de Giro, waar hij in het verleden ook al 15 etappes won, op het wordt gelet bij de massasprints.

Caleb Ewan (27)

De Australiër lijkt, zeker door de blessure en het niet starten van Tim Merlier, de belangrijkste uitdager van Cavendish. Ewan heeft al 5 dagzeges in de Giro achter zijn naam staan en daar hij hoopt hij dit jaar nog een paar aan toe te voegen. De sprinter van Lotto-Soudal juichte dit seizoen al 5 keer.

Arnaud Démare (30)

Démare juichte dit seizoen nog niet op de fiets, maar blijft een gevaarlijke klant in de sprints. De Fransman van Groupama-FDJ won in het verleden al 5 etappes in de Ronde van Italië. Démare heeft het voordeel dat hij beklimmingen iets makkelijker verteert dan collega-sprinters.

Andere kanshebbers en Nederlanders

De massasprint is vaak een chaos en dus zien genoeg andere snelle mannen kansen om voor een topnotering te gaan in vlakke ritten. Wat te denken van Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Gent-Wevelgem-winnaar Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert), Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Simone Consonni (Cofidis) en landgenoot Cees Bol (Team DSM)?

In de wat lastigere etappes is het ook uitkijken naar de prestaties van Mathieu van der Poel. De 27-jarige alleskunner won dit seizoen al de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen. In de Giro d'Italia gaat hij voor dagzeges en hoopt hij in de openingsweek de roze trui te kunnen dragen. Een herhaling van het kunstje vorig jaar in de Tour de France?

Bergklassement (blauwe trui)

Net als het puntenklassement zeer moeilijk te voorspellen. De trui kan naar een succesvolle avonturier gaan of een oppermachtige klassementsrenner die op veel beklimmingen punten pakt. We kiezen voor het 1e, aangezien de klassementstoppers al besproken zijn.

Giulio Ciccone (27)

De Italiaan van Trek-Segafredo zou ook zo maar top-10 in het algemeen klassement kunnen rijden, maar als Ciccone zich richt op de bergtrui, kan hij wel eens heel ver komen. Met een lengte van 1 meter en 76 centimeter en een gewicht van amper 58 kilo is Ciccone een echte klimmer. Fladdert hij richting de eindzege in het bergklassement?

Wout Poels (34)

Vorig jaar deed Poels een gooi naar de bergtrui in de Tour de France, maar kwam hij te kort tegen de oppermachtige Tadej Pogacar, die ook opnieuw de gele trui veroverde. Poels richt zich dit seizoen op de Giro d'Italia. Hij heeft met Landa en ook Pello Bilbao klassementsrenners in de ploeg, maar de Nederlander van Bahrain-Victorious wil zich ook laten zien.

Domenico Pozzovivo (39)

Deze zeer ervaren pocketklimmer tekende pas midden februari zijn contract bij de Belgische ploeg Intermarché-Wanty-Gobert. Pozzovivo liet zich meteen zien met enkele ereplaatsen. In de Ronde van Italië won hij al eens een etappe (2012) en eindigde liefst 6 keer in de top-10 van het algemeen klassement, met 2 keer de 5e plek als beste resultaat. Wat laat Pozzovivo deze editie zien in de grote ronde van zijn land?

Jongerenklassement (witte trui)

Deze trui gaat naar de beste renner in het algemeen klassement onder de 25 jaar. Met Arensman aast een Nederlander op het wit, maar de topfavoriet komt uit Portugal.

João Almeida (23)

De Portugees werd in 2020, bij zijn debuut in een grote ronde, al 4e in het eindklassement van de Giro. Vorig jaar eindigde Almeida na een matige 1e week alsnog als 6e. Dit jaar zal het podium het doel zijn en de witte trui voor beste jongere is een bijkomstigheid, maar dat maakt de renner van UAE Team Emirates niet minder favoriet.

Thymen Arensman (22)

Al eerder aangehaald als mogelijke Nederlandse klassementsrenner. Arensman (Team DSM) debuteert in de Giro, nadat hij de voorbije 2 jaar de Vuelta reed. Als voorbereiding op de Ronde van Italië reed Arensman de Ronde van de Alpen en daar werd hij knap 3e in het eindklassement, terwijl ploeggenoot Bardet de zege pakte. Het is de vraag hoe veel Arensman deze Giro d'Italia moet werken voor zijn Franse kopman.

Tobias Foss (24)

Een Noorse renner van Jumbo-Visma reed vorig jaar ook al de Giro en werd toen heel knap 9e in de eindstand. Foss liet zich dit seizoen nog weinig zien, dus het is afwachten hoe het met zijn vorm gesteld is. Hij rijdt rond in de trui van Noors kampioen.