Lavreysen en Hoogland in gloednieuwe Champions League een keer NIET tegen elkaar in finale?
i

EPA

Lavreysen en Hoogland in gloednieuwe Champions League een keer NIET tegen elkaar in finale?

Martijn Baars • 10:40, 03-11-2021 / Laatste Update: 18:16, 13-12-2023

Met onder anderen Harrie Lavreysen en Kirsten Wild begint zaterdag op Mallorca een reeks wedstrijden voor baanwielrenners die de prestigieuze naam UCI Track Champions League heeft gekregen. Het moet een jaarlijkse competitie worden tussen toprijders die 6 zaterdagavonden op rij tegen elkaar uitkomen. 

De coronamaatregelen verhinderen dat dit jaar, maar op de dagen dat er wel gereden wordt belooft Lavreysen spektakel. "Ik heb er zin in, ook al ligt de druk natuurlijk lager dan op de Spelen en het WK.”

Heel Europa

De wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines bleek voor de 1e editie niet beschikbaar. De nabij Parijs gelegen wielerpiste wordt momenteel gebruikt als vaccinatiecentrum. Het schema veranderde daardoor iets met nu, na de openingsavond in Palma de Mallorca, nog wedstrijden in het Litouwse Panevézys, Londen (2 dagen op rij) en Tel Aviv waar de competitie op 11 december eindigt.

'Heb er zin in'

Voor onder anderen Lavreysen en Jeffrey Hoogland komt de wedstrijdenreeks na een kort maar hevig seizoen waarin binnen 3 maanden het baantoernooi op de Olympische Spelen, het EK en het WK werden afgewerkt. "Toch heb ik er nog veel zin in”, zegt Lavreysen, anderhalve week geleden nog goed voor 3 wereldtitels op de piste van Roubaix.

72 renners

Er wordt telkens gereden op 4 onderdelen. De sprinters, met ook Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen op de deelnemerslijst, komen uit op de sprint en de keirin. Voor de duurrenners, onder wie Wild en Roy Eefting, staan de scratch (met 18 renners na 20 ronden sprinten om de zege) en de afvalkoers (eveneens 18 deelnemers, van wie om de 2 ronden de laatste afvalt) op het programma. Er kunnen in totaal 72 renners deelnemen en na 5 wedstrijden wordt er een eindklassement opgemaakt.

'Het zal niet zo voor de hand liggen'

Lavreysen is enthousiast over het format, dat tot meer spektakel moet leiden om tv-kijkers te binden. "Het is een heel ander soort toernooi dat een WK. We rijden op een avond 3 sprintritten en 2 keer een keirin.” Op dat laatste onderdeel starten 6 renners achter een derny. Wanneer die uit de baan is wordt er gesprint om de winst. "Op de sprint begin je met ritten met 3 renners van wie alleen de winnaar doorgaat. Ook in de halve finales start je met 3 waarna er 2 renners in de finale uitkomen. De kans is veel groter dat Jeffrey en ik nu eens niet in de finale tegenover elkaar staan. Het zal niet zo voor de hand liggen als op een WK.”

3 finales op rij

De afgelopen 3 WK’s troffen beide Nederlanders elkaar in de sprintfinale, net als op de Spelen van Japan. Telkens won Lavreysen.