Lucinda Brand verliest drie minuten nadat ze stopte voor gevallen Elisa Balsamo: 'Volgde mijn menselijk instinct'
Lucinda Brand met haar teamgenote Elisa Balsamo © Getty Images

Lucinda Brand verliest drie minuten nadat ze stopte voor gevallen Elisa Balsamo: 'Volgde mijn menselijk instinct'

11:02, 17-05-2024 / Laatste Update: 11:02, 17-05-2024

In de eerste etappe van de Vuelta a Burgos ging het gruwelijk mis voor Elisa Balsamo. De kopvrouw van Lidl-Trek kwam in de sprint pijnlijk ten val. Haar ploeggenote Lucina Brand zag dit gebeuren en twijfelde geen seconde om bij de Italiaanse polshoogte te nemen. Een menselijke reactie die haar de veel in het algemeen klassement kostte.

“Vandaag volgde ik mijn menselijke instinct en niet mijn koersinstinct”, deelde Brand op X. “Ik stopte om te checken hoe het met mijn ploeggenote ging na een lelijke valpartij, op slechts enkele meters van de finish. Ik heb geen twee keer nagedacht of ik wel moest stoppen en ik heb er ook geen spijt van. Maar door het juiste te doen, verloor ik wel drie minuten in het algemeen klassement met de finish in zicht.”

Internationale Wielerunie maakt slechte beurt

Brand begrijpt niks van het besluit dat zij met haar actie om te kijken bij haar teamgenote tijd heeft verloren. "Als Barzi (Balsamo, red.) in staat was geweest om de finish te halen, dan had ze dezelfde tijd gekregen als het peloton. Dus waarom wordt er door de UCI (Internationale Wielerunie) anders gehandeld wanneer er hulp wordt verleend aan andere renners?"

Op het moment dat de medische staf bevestigde dat de situatie van Balsamo stabiel was, ging Brand met een andere ploeggenote verder richting de finish. Hierdoor verloor de Nederlandse renster ruim drie minuten in het klassement. Na afloop werd bij de Italiaanse kopvrouw een breuk in het neusbeen en middenhandsbeentje geconstateerd. Bovendien werd vastgesteld dat Balsamo een hersenschudding heeft opgelopen.