Marianne Vos na 1e wereldtitel veldrijden in 8 jaar: 'Ik kan het bijna niet geloven'
i

Getty Images

Marianne Vos na 1e wereldtitel veldrijden in 8 jaar: 'Ik kan het bijna niet geloven'

Sjors Tanis • 00:19, 30-01-2022 / Laatste Update: 08:08, 12-12-2023

8 jaar na het WK in Hoogerheide heeft Marianne Vos nog een 8e wereldtitel veldrijden aan haar toch al imposante erelijst toegevoegd. "Het is een ongelooflijk gevoel om na zo veel jaar weer wereldkampioen te zijn", sprak Vos vlak na afloop.

"Ik kan het bijna niet geloven."

Irritatie bij Brand

Vos reed een defensieve koers, tot irritatie van Brand die liever had gezien dat haar landgenote wat meer kopwerk had gedaan. "Ik wist dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Lucinda is zo moeilijk te kloppen. Ze voerde de druk ook enorm op. Ik heb dat later in de wedstrijd ook geprobeerd, maar wegkomen zat er niet in. Ik moest kalm blijven en focussen op de sprint."

Veel ervaring, maar toch spanning

Vos werd in 2006 in Zeddam voor het eerst wereldkampioen, van 2009 tot en met 2014 volgden nog eens 6 wereldtitels. De laatste weken toonde ze in vorm te zijn door als enige Brand enkele keren te verslaan. Vos werd langzaam weer een favoriet voor de titel genoemd. Dat mocht, zei ze. "Want het zegt iets over de vorm waarin ik verkeer." Ook erkende ze nog steeds wedstrijdspanning te voelen, ondanks het al zo succesvolle verleden. "Maar een WK blijft altijd bijzonder. Of het nu je 1e is of je 17e. Veel teruggekeken heb ik niet vooraf. Ik concentreerde me op deze wedstrijd."

Veel is er volgens Vos niet veranderd in die 8 jaar tussen haar laatste titel en het hernieuwde succes in Fayetteville. "Ik ben altijd blijven doen wat ik al die jaren deed. Met een geweldige steun van mijn familie en de ploeg (Jumbo-Visma). Ik ben dankbaar dat ik hier weer op de hoogste trede mag staan."

Reactie Brand

Wat ze ook probeerde, Brand slaagde er niet in haar wereldtitel veldrijden van vorig jaar te prolongeren. Op het snelle parcours in het Amerikaanse Fayetteville wist ze vooraf al dat het moeilijk zou worden Vos kwijt te raken. "Indrukwekkend", noemde Brand bij de NOS het aantal regenboogtruien dat Vos inmiddels in het veldrijden heeft veroverd.

"Maar ik had het liever op 7 gehouden." Geïrriteerd had ze halverwege de wedstrijd eens omgekeken. Daar zag ze Vos, die vertrouwde op haar sprint en Brand meestal het kopwerk liet doen, precies zoals voorspeld. "Ik ken haar kwaliteiten en zij de mijne. Ze weet ook hoe ik koers en heeft daar goed van geprofiteerd."

Zo volgde na het goud in Oostende het zilver in Fayetteville voor de 32-jarige Dordtse. "Dit is niet waarvoor ik hier kwam. Ik heb er alles aan gedaan. Ik had graag en treetje hoger gestaan, maar het is niet gelukt."