Mathieu van der Poel gaat waarschijnlijk de Tour de France niet uitrijden: 'Zij zijn degenen die mijn loon betalen'
i

BELGA

Mathieu van der Poel gaat waarschijnlijk de Tour de France niet uitrijden: 'Zij zijn degenen die mijn loon betalen'

Martijn Baars • 14:31, 01-02-2021 / Laatste Update: 17:42, 13-12-2023

De kans is groot dat Mathieu van der Poel deze zomer de Tour de France niet uit zal rijden. Met het oog op de mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen overweegt hij eerder af te stappen. Dat vertelde Van der Poel in een persconferentie, een dag nadat hij zijn 4e wereldtitel veldrijden won.

Van der Poel heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de mountainbikewedstrijd op de Olympische Spelen het grote doel is van dit jaar. Vorig jaar werden de Spelen uitgesteld, tot teleurstelling van Van der Poel, die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot 1 van de beste mountainbikers ter wereld.

'Dan overweeg ik om vroeger uit te stappen'

De Tour de France en Olympische Spelen volgen deze zomer kort op elkaar. De Tour finisht op 18 juli in Parijs, 8 dagen later is de mountainbikewedstrijd in Japan. "Het eerste plan was om de Tour volledig uit te rijden", zegt Van der Poel. "Maar als mij gezegd wordt dat als ik de Tour uitrijdt, ik de kans riskeer om niet super te zijn op de Spelen dan overweeg ik het om vroeger uit te stappen." Van der Poel denkt eraan om bijvoorbeeld tot de 2e rustdag in de Tour te blijven.

Sponsor en het team willen het

Van der Poel gaf al vaker aan dat de planning van Tour en Spelen voor hem ongelukkig zijn. "Met tegenzin is veel gezegd", zegt Van der Poel over zijn Tour-deelname. "Ik heb wel overwogen de Tour af te zeggen. Als ik voor de beste weg naar topvorm zou kiezen, had ik het overgeslagen. Maar de sponsoren en het team willen dat ik er ben en ik snap het belang. Zij zijn degenen die mijn loon betalen. Ik krijg al veel privileges met het combineren van 3 disciplines en dat komt in andere teams minder voor. Het is ook niet zo dat het een straf is om de Tour te rijden."