🎥  | Mathieu van der Poel oppermachtig WERELDKAMPIOEN wielrennen, zelfs valpartij stopt hem niet
i

Getty Images

🎥  | Mathieu van der Poel oppermachtig WERELDKAMPIOEN wielrennen, zelfs valpartij stopt hem niet

Martijn Baars • 19:39, 06-08-2023 / Laatste Update: 22:07, 11-12-2023

Mathieu van der Poel is wereldkampioen! Na jaren van ellende op WK's is dat regenboogtruitje EINDELIJK voor 1 van de beste renners uit het peloton. En het is ook nog een Nederlander! Wat een heldenrit reed hij, want in de laatste 25 kilometer VIEL Van der Poel ook nog eens hard. Maar het kletsnatte parcours in Glasgow bleek voor hem de ultieme rit.

Van der Poel ging op het moment dat aanvaller Bettiol werd ingerekend weg uit de titanengroep. Niemand kon antwoorden. Pedersen niet. Van Aert niet. Pogacar ook niet. Dus ging MVDP solo op jacht naar zijn eerste wereldkampioenschap op de weg.

Valpartij in de finale

Maar zonder slag of stoot ging het niet. Op het kletsnatte wegdek in Schotland ging Van der Poel met 30 seconden voorsprong onderuit tegen een hekkie. Zijn schoen was kapot en kon z'n voet daardoor niet lekker meer in de trapper klikken. Maar omdat er geen oortjes zijn tijdens het WK, wisten zijn achtervolgers niks van de valpartij.

Van vallen naar voorsprong UITBREIDEN

Van der Poel sprong na zijn val weer op de fiets en stoempte door. Bij het ingaan van de bel voor de laatste ronde in de Schotse hoofdstad had de Nederlander zijn voorsprong van een half minuutje gewoon weer terug. Wat een klasbak, want hij liep zelfs UIT in de laatste 20 kilometer. Hij eindigde uiteindelijk met 1:38 voorsprong op zijn eeuwige rivaal Wout van Aert. Pogacar pakte het brons.

Met kapotte schoenen wereldkampioen

Met kapotte schoenen en na jaren van ellende op WK's is het hem eindelijk gelukt. Vorig jaar had Van der Poel een slechte nacht in Australië nadat hij 'ruzie' kreeg met 2 schreeuwende kinderen. Het jaar daarvoor was hij gewoon niet goed genoeg.

Eerste Nederlandse wereldkampioen in bijna 40 jaar

Van der Poel is de eerste Nederlandse wereldkampioen sinds Joop Zoetemelk in 1985.

Demonstranten op de weg

Van de eerste 130 kilometer van de wegrace zullen we eigenlijk alleen herinneren dat de koers bijna een uur moest worden stilgelegd door demonstranten die zich aan de weg hadden gelijmd. Maar de laatste 140 kilometer waren om van te smullen.

Titanenstrijd

Een echte titanenstrijd. Kemphanen Mads Pedersen, Tadej Pogacar, Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Alberto Bettiol vielen na elkaar aan en losten de rest. Ook de regerend wereldkampioen Remco Evenepoel kon niet mee. De 5 superfavorieten kregen alleen gezelschap van oorspronkelijke koplopers Matthew Dinham (Australië) en de Amerikaan Kevin Vermaerke. Vooral de Franse ploeg (Madouas) baalde dat ze de aansluiting gemist had.

Demarreren en pareren

Maar Evenepoel liet het er niet bij zitten en zocht samen met onder andere Matthias Skjelmose de aansluiting. Dat lukte en dus werd de kopgroep weer een stuk groter tot een man of 20. De grote namen lokten elkaar allemaal uit de tent en dus was het demarreren en pareren geblazen. Madouas zat er wel even bij, maar was de laatste van de Franse ploeg en moest op 50 kilometer van de streep definitief afhaken.

Evenepoel valt eraf

Definitief afhaken moest ook Evenepoel in de laatste 30 kilometer. Terwijl zijn landgenoten er alles aan deden om vluchter Bettiol te pakken, vloog de onttroonde wereldkampioen er aan de achterkant af. Het bleef een titanenstrijd voorin, ondanks het afhaken van Evenepoel. Met Van der Poel dus als uiteindelijke winnaar.