Mathieu van der Poel wil dit jaar de Tour én de Giro uitrijden: 'Mooie kans op de roze trui'
i

photo: Cor Vos

Mathieu van der Poel wil dit jaar de Tour én de Giro uitrijden: 'Mooie kans op de roze trui'

Martijn Baars • 13:30, 22-03-2022 / Laatste Update: 21:24, 07-01-2024

Mathieu van der Poel wil dit wielerseizoen de Giro en de Tour combineren. Net terug van een slepende rugblessure, heeft hij alweer nieuwe plannen. Na het Vlaamse voorjaar richt hij zich, als alles goed gaat, op de 2 grote ronden. "En die wil ik allebei uitrijden. In de Giro ligt in de eerste week een mooie kans op de roze trui."

Van der Poel ontvouwde zijn plannen vlak voor de start van de 1e etappe van de Settimana Coppi e Bartali waar hij zich helemaal klaar wil maken voor de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix. De Giro, die dit jaar in het Hongaarse Boedapest van start gaat, trekt hem aan. "De Giro is zeker een optie", zegt hij in het kustplaatsje Riccione tegen onder meer het AD. "Het is nog niet 100 procent zeker, maar de combinatie van Giro en Tour zit zeker in mijn hoofd. De eerste week is wel heel aantrekkelijk. Met ook een kans op de roze trui. Dat is de voornaamste reden."

3 mooie 'Mathieu-etappes'

De 1e etappe in de Giro van Boedapest naar Viségrad eindigt met een pittig klimmetje dat Van der Poel goed zou moeten liggen. Een dag later staat een individuele tijdrit van bijna 10 kilometer op het programma. Dag 3 is een relatief vlakke rit. Daarna verplaatst het peloton zich op de rustdag naar Italië waar in etappe 4 de finish op de Etna ligt.

Afstappen na 10 etappes

Vorig jaar stapte Van der Poel na een geweldige Tour waarin hij een week de gele trui droeg, na 10 dagen uit de wedstrijd om zich volledig te kunnen focussen op de Olympische Spelen in Tokio waar hij op de mountainbike goud wilde plakken. Dat plan mislukte toen na een zware val in Japan. Nu is Van der Poel van plan om de grote rondes uit te rijden. "Ik wilde vorig jaar eigenlijk de Tour uitrijden. Ik heb bij de ploeg aangegeven dat ik niet nog eens ga afstappen na 10 dagen. Ik heb de intentie om de Giro en de Tour dit jaar allebei uit te rijden."