Middelvingers naar Mathieu van der Poel zorgen voor commotie in veldritwereld: 'Zo snel mogelijk uit sport'
i

Getty Images

Middelvingers naar Mathieu van der Poel zorgen voor commotie in veldritwereld: 'Zo snel mogelijk uit sport'

Sjors Tanis • 13:53, 03-01-2023 / Laatste Update: 08:07, 12-12-2023

Na een pauze van 3 dagen vechten Mathieu van der Poel en Wout van Aert dinsdag hun 7 duel uit van het veldritseizoen. De locatie voor de strijd: Herentals, de thuisrace van Van Aert. Moet Van der Poel vrezen voor het gedrag van de fans van zijn grote rivaal? "We roepen op om voor iedereen respect te tonen", klinkt het bij organisator Golazo.

Bij de veldritten van afgelopen maand in Gavere en Diegem was op tv-beelden te zien dat meerdere supporters hun middelvinger opstaken richting Van der Poel. "Ook al gaat het slechts om 10 tot 20 individuen op een totaal van 15.000 man, wij vinden dit respectloos gedrag niet kunnen. Dit moet dan ook zo snel mogelijk uit de sport", zegt Christophe Impens van Golazo tegen Het Laatste Nieuws.

Campagne

"Het is dankzij de hoofdrolspelers dat er zo veel mensen enthousiast zijn over de cross, we moeten hen beiden bedanken dat ze zulk spektakel leveren. Als 1 van die 2 zou zeggen: 'Ik ben dat gedrag van sommige supporters beu en kom niet meer', dan zou dat een drama zijn."

Om dat te voorkomen zijn ze bij Golazo een campagne gestart. "Een stadionverbod zoals in voetbal kunnen we niet opleggen, maar in Loenhout hebben we onze publieksomroeper vanaf het middaguur stelselmatig laten zeggen: 'Houd het sportief' en 'Toon respect voor iedereen'. We zullen dat tijdens de cross van Herentals herhalen", zegt Impens.