Ook bondscoach houdt het niet droog na wereldkampioenschap Van der Poel: 'Wat een fenomeen'
i

Getty Images

Ook bondscoach houdt het niet droog na wereldkampioenschap Van der Poel: 'Wat een fenomeen'

Martijn Baars • 20:06, 06-08-2023 / Laatste Update: 23:27, 11-12-2023

Koos Moerenhout glunderde van trots nadat Mathieu van der Poel in Glasgow wereldkampioen op de weg was geworden. De bondscoach van de Nederlandse groep hield het bij de NOS niet droog toen hij zijn eerste reactie gaf. "Wat een fenomeen is Mathieu."

We zagen Moerenhout in de auto naast Van der Poel rijden in de laatste 5 kilometer. Wat riep de bondscoach tegen zijn pupil? Moerenhout met tranen in zijn ogen: "Historie. Gebruik je verstand. Niet meer vallen. Veel meer kon ik ook niet zeggen."

Niet in zijn buurt na valpartij

De bondscoach zat niet in de buurt bij Van der Poel toen hij viel met nog 20 kilometer te gaan. "We waren net aangesloten bij zijn achtervolgers. We hoorden dat hij viel. Toen zaten we klaar om naar hem toe te rijden, maar we hoorden gelukkig al snel dat hij weer op z'n fiets zat en dat alles er goed uit zag."

'Deze hele generatie verdient een wereldkampioen'

Vooral de laatste woorden van de Nederlandse bondscoach zeiden iets moois: "Deze fantastische generatie Nederlandse wielrenners verdienen een wereldkampioen. En Van der Poel is een waardige kampioen. Fantastisch dit voor hem en voor alle Nederlandse wielrenners."