Oud-wielrenster Marijn de Vries: 'Had te maken met wangedrag bij NOS Sport'
i

ANP

Oud-wielrenster Marijn de Vries: 'Had te maken met wangedrag bij NOS Sport'

Joris Kaper • 15:46, 10-03-2023

Voormalig profwielrenner en journaliste Marijn de Vries (44) heeft bij NOS Sport te maken gehad met jarenlang grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft De Vries vrijdag in haar column voor NRC. Ze voelde zich daarover, ook na gesprekken met de hoofdredactie, jarenlang machteloos.

De Vries schrijft dat het wangedrag zo'n 6 jaar geleden begon rondom reportages voor De Avondetappe. Ze sprak een collega aan op zijn smerige taal en meldde dit ook bij een eindredacteur. Het jaar erop merkte ze echter 'een vreemd sfeertje', waarin ze wel 'de leuke tv-analist' moest uithangen.

"Met de vieze praatjesmaker tegenover je aan tafel, Kun je je voorstellen hoe dat is?", schrijft De Vries in haar column. Nog 1 jaar later werd De Vries zelfs helemaal niet meer gevraagd als gast.

Lees ook: 🎥 | Jack van Gelder zei tegen NOS Sport-collega: ‘Als je bij mij in bad komt zitten’

'Met klachten werd niks gedaan'

Met haar klachten werd niks gedaan, schrijft de profwielrenner. De Vries zegt dat ze door de toenmalige hoofdredactie niet serieus werd genomen. "Je verbeeldt je van alles, je bent gewoon niet goed genoeg. Maar ondertussen ben je wel 1 van de vaste wieleranalisten op de Belgische televisie geworden. Dat je niet goed genoeg bent, kan het dus niet zijn."

Reactie NOS

De NOS zegt in een reactie tegen het AD dat er vorig jaar contact met haar is geweest. "Er is erkend dat we dingen niet goed hebben gedaan en in 2016 onvoldoende aandacht hebben besteed aan wat ze heeft ervaren", aldus een woordvoerder. "Haar column maakt opnieuw duidelijk hoeveel impact dit op haar heeft gehad. En dat is pijnlijk. We hebben haar vorig jaar uitgenodigd om in gesprek te blijven, maar daar is ze niet op ingegaan.

"Deze ervaringen passen bij het beeld dat uit onze inventarisatie naar voren komt en waar de NOS extra stappen tegen wil ondernemen. Door signalen van grensoverschrijdend gedrag eerder te signaleren en adequater daarop te acteren."

Naam onbekend

Een naam heeft De Vries in het artikel niet genoemd, maar het verhaal zal ongetwijfeld nog een staartje krijgen!