Wielerploeg Quick-Step grijpt in: eerst een hartonderzoek voor rentree in het peloton na corona
i

EPA

Wielerploeg Quick-Step grijpt in: eerst een hartonderzoek voor rentree in het peloton na corona

Rick Kraaijeveld • 14:16, 22-03-2022 / Laatste Update: 00:29, 12-12-2023

In een interview met Wielerflits laat Patrick Lefevere, teambaas van Quick-Step, weten dat hij geen risico wil nemen met zijn rijders na de hartstilstand van Sonny Colbrelli. Daarom heeft hij besloten dat zijn rijders eerst een hartonderzoek moeten ondergaan nadat ze corona hebben gehad, voordat ze weer de fiets op mogen.

Alhoewel er geen officieel verband gelegd wordt tussen de coronabesmetting van Colbrelli in januari en de hartstilstand van afgelopen maandag, is dat voor de teambaas van Quick-Step geen reden om niet tot actie over te gaan. "Ik spreek me niet uit over het geval Colbrelli, misschien heeft het er zelfs niets mee te maken. Maar als er bij ons nu iemand ziek wordt, nemen we geen risico. Eerst op non-actief en voor de renner in kwestie hervat, moet hij hartonderzoeken ondergaan", vertelt hij aan Wielerflits.

Geleerd van vroeger

Lefevere kijkt terug in de tijd 'waar je gewoon door koerste met een griepje' en vertelt dat hij geleerd heeft hoe gevaarlijk dat eigenlijk is. "Zo ging dat. Maar door de jaren heen leerde ik in Italië, eerst bij GB-MG, later bij Mapei, om geen zieke renners te laten koersen. Met covid gaan we nu nog een stap verder. Niemand had gedacht dat dat virus zo’n impact zou hebben op ons organisme."

Het team van Patrick Lefevere is al eerder geraakt door het virus, met 1 rijder die daarna last kreeg van zijn hart, Tim Declercq. "Hij heeft overigens geluk gehad, met een ontsteking op het hartzakje. Voor hetzelfde geld was het einde carrière", laat Lefevere weten.

meer screening onder jonge sporters

De teambaas werkt al jaren samen met de bekende cardioloog Pedro Brugada, om de rijders in zijn team in de gaten te houden. Lefevere vindt dat sporters, vooral jongere sporters, sowieso meer in de gaten gehouden moeten worden: "De situatie maant tot extreme voorzichtigheid. Kijk naar de maatschappij. Waarom zou het in de sport anders zijn? Er zijn jonge renners die sterven in hun slaap, voetballer zakken in elkaar op het veld. Er staat ook geen leeftijd op. Daarom pleit ik ook voor nog meer hartscreening bij jonge renners."