Scheldeprijs is ook wel 'WK voor sprinters': duel tussen Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen op komst?
i

Getty Images

Scheldeprijs is ook wel 'WK voor sprinters': duel tussen Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen op komst?

Sjors Tanis • 13:35, 06-04-2022 / Laatste Update: 09:26, 08-01-2024

De kans dat de Scheldeprijs woensdag in een massasprint eindigt, lijkt zo goed als zeker. In 2005 was het de laatste keer namelijk dat dit niet het geval is. Bij het 'WK voor sprinters' staan zowel Fabio Jakobsen als Dylan Groenewegen aan de start.

Wordt het een 2-strijd tussen de Nederlanders? Wie zijn de andere kanshebbers? Check het hier!

Jakobsen won al 2 keer

Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) won de Scheldeprijs al 2 keer: in 2018 en 2019. Hij gaat voor een 3e zege. De 25-jarige Jakobsen is de kopman van de Belgische ploeg, die dus alles zal doen om de koers na bijna 200 kilometer te laten eindigen in een massasprint.

Dit seizoen begon Jakobsen ijzersterk, met 2 dagzeges in zowel de Ronde van Valencia als de Ronde van de Algarve. Hij zette ook Kuurne-Brussel-Kuurne achter zij naam én won een etappe in Parijs-Nice.

Concurrent Groenewegen

De 28-jarige Groenewegen juichte nog nooit in de Scheldeprijs. Een 9e plaats in 2016 is voorlopig zijn beste uitslag. De renner van Team BikeExchange-Jayco begon 2022 goed met 2 ritzeges in de Saudi Tour, maar daarna haperde de motor van Groenewegen bij zijn nieuwe ploeg.

Belgen

Voor eigen publiek hopen de Belgen ook op succes. Bij Alpecin-Fenix (de ploeg van de ontbrekende Mathieu van der Poel) staan 2 topsprinters aan de start: Tim Merlier én Jasper Philipsen.

Andere Belgische renners die ver kunnen komen in een massasprint zijn Arnaud De Lie (Lotto-Soudal), Piet Allegaert (Cofidis) en Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB).

Favorieten

Jakobsen en Groenewegen zijn misschien wel de topfavorieten, maar er zijn meer kanshebbers. Wat te denken van de Ier Sam Bennett (Bora-hansgrohe), de Duitser Pascal Ackermann (UAE Team Emirates), de Noor Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert) en de Fransman Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic).

Waar is het te zien?

De Scheldeprijs is vanaf 14.45 uur live te zien op de Belgische zender Eén. De start in Terneuzen is om 12.59 uur, de finish in Schoten wordt verwacht rond 17.15 uur.