Stefan Küng is trouwring kwijt na bloederige crash op EK: 'Bewoners, help hem zoeken en maak hem gelukkig'
i

BELGA

Stefan Küng is trouwring kwijt na bloederige crash op EK: 'Bewoners, help hem zoeken en maak hem gelukkig'

Martijn Baars • 12:33, 15-11-2023 / Laatste Update: 02:48, 06-01-2024

Stefan Küng (29) reed in de slotkilometers van het EK tijdrijden met hoge snelheid de dranghekken in, wat resulteerde in een jukbeenbreuk, een zware hersenschudding, een gebroken hand en flink wat bloed. Maar er is ook emotionele schade. De Zwitser is zijn trouwring kwijt en vermoedt dat die nog ergens in Nederland ligt: "Küng heeft een metaaldetector en een middagje langs een Nederlandse weg nodig.”

De beelden waren vreselijk 2 maanden geleden in Drenthe toen Stefan Küng met een bebloed tenue en ingedeukte helm gedesillusioneerd over de meet kwam bollen. De Zwitser was op weg naar het podium, maar eindigde na een zware valpartij uiteindelijk als 11e.

Einde seizoen

Achteraf rezen er vragen of Küng in die toestand wel de wedstrijd had mogen uitrijden. Hoe dan ook: na de tijdrit moest Küng flink bekomen en volgde een harde conclusie: zijn seizoen zat erop. Küng moest onder het mes voor een handbreuk en ook zijn jukbeenbreuk en hersenschudding vroegen het nodige herstel.

'Ik keek niet'

Bij het Zwitserse SRF blikt Küng nog eens terug op het voorval. "Gedurende een tijdrit ben ik zo goed als blind. Ik zie maar een paar meter voor me omdat ik constant in positie wil blijven. Ik moet dan ook volledig vertrouwen op de instructies die vanuit de volgwagen komen. Daar moet iets misgelopen zijn."

'Alles is heel snel gebeurd'

Küng knalde op die manier aan hoge snelheid de dranghekken in. "We hebben het achteraf nog eens bekeken. Alles is heel snel gebeurd. In zo’n tijdrit leg ik 50 à 60 meter af in een paar seconden. Als je dan een foutje maakt, dan lig je tegen de grond zonder dat je het goed beseft.”

Waar is de ring?

Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel was er schade. "Mijn trouwring is sinds de valpartij verdwenen. Op de aankomstbeelden kan je zien dat ik hem nog steeds om mijn vinger heb, maar toen het gips werd verwijderd in het ziekenhuis van Sankt Gallen was de ring weg. Ik heb navraag gedaan bij de verschillende dokters die me behandelden, maar zonder succes. Ik herinner me ook niet meer of ze hem er in het ziekenhuis hebben afgeknipt omdat mijn vingers opzwollen. Van die eerste uren na mijn val herinner ik me niets meer.”

'Bewoners: maak hem gelukkig'

Wielerwebsite Escape Collective deed onderzoek en onthult nu dat op foto’s van Küng na de finish te zien is dat hij de ring niet meer draagt. De site stelt dat de ring mogelijk nog steeds langs de N381 ligt, op de plek waar de provinciale weg vanuit Drachten Emmen binnenkomt. "Küng heeft een metaaldetector en een middagje langs een Nederlandse weg nodig", stelt Escape Collective. "Als er lokale bewoners dit lezen: je weet wat je te doen staat om hem gelukkig te maken."

WK tijdrijden in eigen land

De ring blijft dus zoek, maar ondertussen traint Küng weer. De Zwitser mikt volgend jaar op de kasseiklassiekers bij Groupama-FDJ. In de Zwitserse trui zet hij alles op het WK tijdrijden in eigen land. Zo verkende hij de afgelopen dagen al eens het parcours.