Tour Down Under zit erop: Stephen Williams eindwinnaar, Bart Lemmen maakt indruk
Stephen Williams wint de Tour Down Under én de laatste etappe. Bart Lemmen eindigt in de achtergrond als vierde. ©AFP

Tour Down Under zit erop: Stephen Williams eindwinnaar, Bart Lemmen maakt indruk

08:55, 21-01-2024

De laatste etappe van de Tour Down Under is gewonnen door Stephen Williams. De Brit was al leider in het algemeen klassement bij de start van de laatste etappe en bekroonde zijn goede week in Australië met een etappezege in de oranje leiderstrui.

Williams had zaterdag al de leiderstrui gepakt en vierde het feest pas op de streep van de laatste etappe. Hij kreeg het namelijk flink voor z'n kiezen van voornamelijk de Mexicaan Isaac Del Toro. De voormalig leider van het klassement probeerde het in de heuvelachtige etappe naar Mount Loffy meerdere keren met explosieve aanvallen.

Williams kon die, samen met Jhonatian Narvaez uit Ecuardor, pareren en met z'n drieën reden ze naar de streep. In een korte sprint was Williams vervolgens de beste, voor Narvaez en Del Toro. Achter hen werd een 'onbekende' Nederlander vierde. Het was Bart Lemmen weer, die deze week indruk maakte tijdens de Tour Down Under.

Prima debuut Bart Lemmen

Het is namelijk zijn debuut in een grote etappekoers. De 28-jarige oud-militair reed zijn eerste koers voor Visma-Lease a Bike, dat hem een kans geeft om op het hoogste niveau te presteren. Die kans greep hij met beide handen aan. Niet alleen werd hij vierde in de slotetappe, hij eindigde ook op plek vijf in het algemeen klassement.

Vorig jaar nog procontinentaal

Vorig jaar reed hij nog voor het procontinentale Amerikaanse team Human Powered Health, maar dat team bestaat nu niet meer. Visma-Lease a Bike pikte hem op en gooide hem Down Under voor de leeuwen. Met succes dus.