UCI geeft Visma | Lease A Bike toestemming om futuristische tijdrithelmen te blijven gebruiken
Jonas Vingegaard met de futuristische tijdrithelm van Visma | Lease a Bike. © Getty Images

UCI geeft Visma | Lease A Bike toestemming om futuristische tijdrithelmen te blijven gebruiken

18:59, 18-03-2024 / Laatste Update: 19:00, 18-03-2024

De wielerwereld keek een aantal weken geleden vreemd naar de tijdrithelmen van Team Visma | Lease a Bike tijdens de openingstijdrit in de Tirreno-Adriatico. De ploeg reed rond met ontwerp rond dat rechtstreeks uit de film 'Back to the Future' had kunnen komen. De Internationale Wielerunie (UCI) kondigde een onderzoek aan naar de helmen en is daar nu klaar mee.

Het ontwerp van de helmen riep veel vragen op en de UCI voelde de behoefte om er even wat beter naar te gaan kijken. De organisatie gaf meteen al aan dat het niet verboden was, maar wel wilde kijken of dat in de toekomst toch moet gebeuren. Visma | Lease A Bike heeft inmiddels goed nieuws gekregen en mag de helmen tot zeker 17 januari 2025 blijven gebruiken.

De UCI gaf na het opduiken van de helmen aan dat het een zorgwekkende ontwikkeling ziet: "Het design van een helm draait er steeds vaker om sneller te gaan en er wordt minder gefocust op de belangrijkste functie ervan: het garanderen van de veiligheid als een renner valt."

Verbazing bij Visma

De aankondiging van het onderzoek door de UCI werd met verbazing ontvangen bij Visma | Lease a Bike. Mathieu Heijboer, Head of Performance bij het team, vertelde tegen het AD dat hij er niets van snapte: "Een jaar geleden zijn er regels opgesteld over de afmetingen en veiligheid. Daarmee zijn we samen met de fabrikant aan de slag gegaan. Het is vrij frappant dat dit statement dan nu komt."

Heijboer vermoedde dat de reacties op sociale media daar aanleiding voor zijn: "Het komt vanuit emoties en de reacties online. Met grappenmakers op het internet heb ik geen probleem. Als de UCI een probleem heeft met het design, dan hadden ze dat aan moeten geven toen de helm aan ze is voorgelegd ter goedkeuring."

Het nachtmerriescenario was dat de helm verboden gaat worden en dat terwijl het team veel geld en energie in het project heeft gestoken. Toch gaf Heijboer aan dat het hem niet zou verbazen: "Het is een optie en we hebben het eerder gezien bij andere helmen."

Nog geen succes

Ondanks de helmen wist tweevoudig Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard de openingsetappe van de Tirreno niet te winnen. Hij werd negende op 22 seconden van winnaar Juan Ayuso. Visma reed in Parijs-Nice, een andere grote wedstrijd, met de helmen tijdens de ploegentijdrit. Ook hier won het niet: de ploeg zette de zesde tijd neer.