Veldrijder Toon Aerts hangt een schorsing van 2 jaar boven het hoofd na dopingcontrole
i

Getty Images

Veldrijder Toon Aerts hangt een schorsing van 2 jaar boven het hoofd na dopingcontrole

Rick Kraaijeveld • 12:20, 29-12-2022 / Laatste Update: 21:14, 11-12-2023

De Belgische veldrijder Toon Aerts hangt een schorsing van 2 jaar boven het hoofd. Hij liet donderdag in een persconferentie weten dat de wereldwielerbond UCI hem deze straf wil opleggen na een positieve dopingtest. Hij testte positief op Letrozole Matebolite, maar hij zegt zelf dat dit stofje via een verkeerd voedselsupplement in zijn lijf is gekomen. Hij gaat niet akkoord met het voorstel van de UCI.

Aerts was zeer aangeslagen bij de persconferentie waar hij vertelde over de uitspraak van UCI. "We moeten een bericht delen dat we eigenlijk niet willen. Enkele weken geleden had ik hier mijn eerste cross willen rijden. Helaas ik heb ik een brief gekregen die niemand wil ontvangen. De UCI wil mij 2 jaar schorsen. Dit is een veel te zware straf voor iemand die recht in zijn schoenen staat", sprak de Belgische rijder zich uit.

Doping

In januari werd bij een controle buiten het seizoen om de stof Letrozole Matebolite ontdekt bij de Belg. Het is een geneesmiddel dat niet prestatie bevorderend is, maar wel de afbraak verhindert van anabole steroïden. "Ik heb nog nooit van deze stof gehoord", vertelde hij. "Mijn team en ik zijn op zoek gegaan naar waar dit is misgelopen en we hebben verschillende dingen aangereikt bij de UCI. Toch vinden zij dat ze mij 2 jaar moeten schorsen."

Van de fiets

Sinds het nieuws naar buiten kwam staat Aerts al naast zijn fiets. Ter verweer werd er geconstateerd dat er zo weinig van de stof in zijn bloed zat dat er geen bewuste doping kon zijn geweest. Het zou via een voedselsupplement naar binnen gekomen zijn. Het is afwachten wat er verder gaat gebeuren, verwacht wordt dat Aerts in beroep zal gaan. "De laatste weken werd het moeilijker en moeilijk om doelen te stellen."

Huisje verbouwen

"Ik zal een rustperiode inbouwen en het volgende doel op 16 februari 2024 moeten zetten. Er zouden vast veel renners zijn die al wat anders zouden gaan doen. We zijn ook een huis aan het bouwen en er moet brood op de plank komen. Gelukkig heb ik wat kunnen opbouwen afgelopen tijd, maar er moet wel wat bijkomen in mijn leven naast fietsen, slapen en eten", liet de aangeslagen veldrijder weten.