Zo kijk je vanavond live naar de wereldrecordpoging van baanwielrenner Jeffrey Hoogland
i

ANP

Zo kijk je vanavond live naar de wereldrecordpoging van baanwielrenner Jeffrey Hoogland

Martijn Baars • 10:54, 31-10-2023

Jeffrey Hoogland gaat vanavond (dinsdag 31 oktober 2023) proberen een 10 jaar oud wereldrecord op zijn naam te krijgen. De Nederlandse baanwielrenner gaat in Mexico de beste tijd ooi op de kilometer aanvallen. Hier lees je waar je live naar die recordpoging kunt kijken.

Via een exclusieve livestream op AD.nl kun je kijken naar de 4 rondjes die Hoogland zo snel mogelijk af moet leggen. Hoogland begint om 21.00 uur Nederlandse tijd aan zijn jacht op het record. Om 20.45 begint de live-uitzending. Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld geven er commentaar bij.

Welke tijd?

Het huidige wereldrecord op de kilometer op de baan staat op naam van de Fransman François Pervis. Die reed in 2013 een tijd van 56,303 seconden. Dat deed Pervis op de baan in Aguascalientes. Dat is dezelfde baan als waar Hoogland zijn aanval op die tijd inzet. Die baan ligt op hoogte in Mexico, waardoor de lucht ijler is en dus minder weerstand biedt.

'Ik ben ervan overtuigd dat ik het kan verbeteren'

Wereldkampioen en laaglandrecord

Hoogland is al 4 keer wereldkampioen geworden op de kilometer en heeft ook het wereldrecord op de laaglandbanen in handen: 57,813. In Mexico zal het dus meer dan een seconde sneller moeten. "Ik ben ervan overtuigd dat ik het kan verbeteren”, zei Hoogland eerder op een persmoment in Apeldoorn. "Ik zit op een mooi niveau. We hebben een reservedag als de weersomstandigheden slecht zouden zijn, of eventueel voor een tweede poging. Maar daar denk ik nu helemaal niet aan. Ik wil de 31ste gewoon knallen.”

'Het lactaat spuit uit je oren'

Hoe Hoogland er aan toe denkt te zijn tijdens de race? "Je sloopt in 1 minuut je spieren. Het lactaat spuit je oren uit. Al het bloed gaat naar mijn benen, waardoor ik slap word in mijn hoofd en niet eens meer goed de lijnen kan zien. Leuk? Haha, leuk om te winnen. Ik moest in het begin echt van mijn fiets getild worden. Je houdt je lichaam voor de gek door de pijn op trainingen steeds te proberen uit te stellen. Het is de hel achteraf, zeker straks op hoogte met die ijle lucht. Maar dat is de strijd met mezelf en dat maakt het ook zo mooi. Ik ga gewoon rammen. De pijn achteraf vergeet je altijd weer voordat je aan een nieuwe wedstrijd begint."