Welke renner krijgt de leiderstrui na een ploegentijdrit?
i

Getty Images

Welke renner krijgt de leiderstrui na een ploegentijdrit?

Bart van der Wijst • 20:23, 19-08-2022 / Laatste Update: 22:46, 11-12-2023

De Ronde van Spanje begint dit jaar in Nederland, in Utrecht welteverstaan. Daar staat als openingsetappe een ploegentijdrit van ongeveer 23 kilometer op het programma. Krijgen we een Nederlandse rodetruidrager na etappe 1? Dat is zeker mogelijk, maar wie krijgt eigenlijk de rode trui na een ploegentijdrit?

De doorgewinterde wielerfan weet het antwoord natuurlijk al, maar mensen die het wielrennen nog niet zo lang (of maar met een schuin oog) volgen, weten het antwoord misschien niet. Wij leggen het hieronder even uit.

Lees ook: Dit is het tijdschema van de ploegentijdrit in etappe 1 van de Vuelta

Welke renner krijgt de leiderstrui na een ploegentijdrit?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. De renner die als eerste over de streep komt van de winnende ploeg mag in de 2e etappe de rode leiderstrui dragen. Jumbo-Visma, een van de kanshebbers voor de dagzege, verschijnt met 3 Nederlanders aan de start van de Vuelta a España. Krijgen we een Nederlandse rodetruidrager?

Lees ook: De Vuelta in Nederland: dit zijn de kanshebbers voor de eerste ritzeges

Plannen bij Jumbo-Visma?

"Primoz zei gisteren nog: 'dat zou iets moois zijn voor jou'. Maar zoiets plan je niet. Je moet als 1e over de finish gaan en als je als een dood vogeltje achteraan bungelt zal dat niet de bedoeling zijn", vertelde Robert Gesink in gesprek met De Telegraaf. Mike Teunissen over een Nederlander in het rood: "Het gaat alleen om het resultaat, dat is al zwaar genoeg."