WK veldrijden | Mathieu van der Poel houdt slag om de arm: 'Wat die Fransman overkwam, kan mij ook gebeuren'
Mathieu van der Poel © ANP

WK veldrijden | Mathieu van der Poel houdt slag om de arm: 'Wat die Fransman overkwam, kan mij ook gebeuren'

13:31, 04-02-2024 / Laatste Update: 13:52, 04-02-2024

Mathieu van der Poel staat in het Tsjechische Tabor als dé te kloppen man aan de start bij het WK veldrijden. Vanaf 14:30 uur zullen alle ogen gericht zijn om de man die dit seizoen vrijwel alle crossen waaraan hij deelnam won. Met overmacht. Zelf wil hij niet te veel op de zaken vooruit lopen.

Van der Poel gaat als de uitgesproken topfavoriet van start, maar hield vanmorgen een slag om de arm. "De topfavoriet wint niet altijd, dat is in het verleden al vaker gebleken", aldus de Brabander bij VTM. "Ik voel geen druk. Ik heb natuurlijk al veel vaker in deze situatie gezeten. Het parkoers ligt er enorm lastig bij. Het is op sommige stukken wat opgedroogd en dat maakt het eigenlijk nog moeilijker berijdbaar."

De Belgen lijken zich vooraf al neer te leggen bij een nieuwe wereldtitel van Van der Poel, maar daar wilde de Nederlandse alleskunner niks van weten. "Elke wedstrijd moet toch eerst maar gereden worden. Als je ziet bij de junioren, die lekke band van die Fransman. Dat kan iedereen gebeuren. Als je op een slecht moment lek rijdt, dan is het een heel eind naar de matriaalpost. Ik ga er zeker niet vanuit dat ik zomaar ga winnen. Ik heb gedaan wat ik moest doen en nu is het afwachten tot de start."

Bij de junioren ging het mis voor de Franse topfavoriet Aubin Sparfel. Hij lag op kop, maar reed led in de slotronde en moest de wereldtitel laten aan de Italiaan Stefano Viezzi. Sparfel viel zelfs buiten de medailles, de Nederlander Keije Solen werd tweede.

Zesde wereldtitel Van der Poel

Van der Poel werd wereldkampioen in 2015, 2019, 2020, 2021 en 2023. Aangezien de Nederlander in 2022 niet meedeed, won hij dus de laatste vier WK's waaraan hij meedeed. Dit seizoen won hij twaalf van de dertien veldritten waar hij aan de start stond.