Ritzege Groenewegen laat Jakobsen koud: ‘Respect is verdwenen na de valpartij’

4 juli 2022

Fabio Jakobsen kon zondag geen nieuwe etappezege in de Tour de France boeken. Het lukte de 26-jarige renner van Quick-Step Alpha Vinyl Team niet om mee te sprinten en baalde na afloop als een stekker. Tegen NOS zei hij dat de dagzege van medesprinter Dylan Groenewegen hem koud liet.


Dit had alles te maken met de valpartij van Jakobsen in de Ronde van Polen van 2020. "Hij is een topsprinter, dat weten we allemaal maar dat hij wint doet mij niets. Voor mijn valpartij had ik veel respect voor hem en zijn palmares, en voor de manier waarop hij zijn sport benadert."

Schouderophalend
Doordat Groenewegen destijds van zijn lijn afweek en Jakobsen daarmee afsneed, tuimelde die laatste keihard over de boarding. Het gevolg was dat Jakobsen in coma lag en maanden nodig had om te herstellen. "Ik vind dat hij daar gewoon een fout heeft gemaakt. Sindsdien is mijn respect voor hem verdwenen."

Jakobsen was zondag sowieso al chagrijnig. De Nederlander kon na 182 kilometer koers niet in de buurt van de kopgroep komen. "Ik wil iedere sprint winnen", vervolgde Jakobsen. "Nu ging het perfect, tot aan de laatste bocht. Ik had er de benen voor, maar kwam niet aan sprinten toe. Dus ik loop hier nog wel een uurtje rond met gefronste wenkbrauwen. Dat mag wel als je topsporter bent."