Argentijnse aanvaller Lautaro Martínez: 'Noppert bewoog en ik wisselde van hoek'
i

Getty Images

Argentijnse aanvaller Lautaro Martínez: 'Noppert bewoog en ik wisselde van hoek'

Marcel Roes • 14:56, 24-12-2022 / Laatste Update: 22:48, 11-12-2023

Oranje kwam met een flink doortimmerd strafschoppenplan naar Qatar. Wetenschappers hadden de spelers voorbereid, er was duizenden keren geoefend bij trainingen, mentaal was iedereen er klaar voor. En toch ging het weer eens mis.

Ten 1e misten Virgil van Dijk en Steven Berghuis hun penalty in de strafschoppenreeks in de kwartfinale van Oranje tegen Argentinië. Ten 2e dook keeper Andries Noppert telkens de verkeerde kant op.

Vermoedelijk had Noppert de instructies gekregen om vooraf een hoek te kiezen en daar niet van af te wijken. Het resultaat was dat de Heerenveen-doelman al dook voordat de Argentijnen de bal hadden geraakt.

Duiken

Dat gaf ze dus de mogelijkheid om op Noppert te reageren. En dat deed Lautaro Martínez dan ook. Hij maakte de winnende penalty.

In zijn geboorteplaats Bahía Blanca zei hij: "Ik wilde de bal eigenlijk in de andere hoek schieten. Toen de scheidsrechter floot en ik mijn aanloop nam, hield ik even in. Toen kon ik goed zien dat de keeper bewoog en besloot ik meteen om van hoek te wisselen."

Focus

Dat de spelers van Oranje probeerden de Argentijnen uit hun focus te halen vindt hij niet erg. "Ze probeerden het, maar ik was kalm en had zelfvertrouwen. Soms doen wij dat ook. Je moet gewoon rustig blijven in zo'n situatie."