Beslissing CAS: Ecuador blijft 'gewoon' op het WK als tegenstander Oranje
i

Pro Shots

Beslissing CAS: Ecuador blijft 'gewoon' op het WK als tegenstander Oranje

Joris Kaper • 21:11, 08-11-2022 / Laatste Update: 11:25, 08-01-2024

Ecuador mag 'gewoon' meedoen aan het WK in Qatar. Volgens sporttribunaal CAS heeft het land speler Byron Castillo niet onrechtmatig opgesteld. Ecuador blijft daarmee één van de tegenstanders van Oranje in de groepsfase van het wereldkampioenschap.

Verdediger Castillo deed mee in de kwalificatie bij Ecuador, maar volgens de voetbalbond van Chili was dat illegaal, omdat hij niet de juiste nationaliteit zou hebben. Chili spande daarom een zaak aan tegen Ecuador.

Wel puntenaftrek en boete

Toch krijgt Ecuador wel straf. Bij de start van de volgende WK-kwalificatiecuclus krijgt het land 3 punten aftrek. Ook heeft het land een boete gekregen van zo'n 100.000 euro. Die straf is volgens het CAS omdat het schuldig is aan het laten zien van valse documenten.

Eerder wees ook de FIFA de klacht van Chili (en Peru) al af, dat Castillo een geboren Colombiaan zou zijn. De landen aasden op de plek van Ecuador, dat bij beide landen in de kwalificatiepoule zat. Ecuador eindigde in die Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks als 4e en kwalificeerde zich daarmee rechtstreeks voor het WK. Peru werd 5e, maar legde het daarna in een intercontinentale play-off om een WK-ticket af tegen Australië. Chili werd 7e.

Ecuador speelt zondag 20 november op het WK de openingswedstrijd tegen Qatar. Vrijdag 25 november wacht het duel met Oranje.