Braziliaanse bondscoach Tite lacht om kritiek op dansjes: 'Dit is de identiteit van Brazilië'
i

Getty Images

Braziliaanse bondscoach Tite lacht om kritiek op dansjes: 'Dit is de identiteit van Brazilië'

Eimert Pruis • 16:24, 08-12-2022 / Laatste Update: 01:15, 12-12-2023

Bondscoach Tite van Brazilië heeft geen begrip voor de kritiek op de uitbundige dansjes van zijn spelers na het maken van een doelpunt.

Hoor ook: 🎧  | WK-update Sportnieuws.nl op ALLsportsradio: 'Laten we hopen op veel Braziliaanse dansjes'

"Het heeft niets te maken met gebrek aan respect voor de tegenstander. Het spijt me voor de mensen die de geschiedenis en de cultuur van Brazilië niet kennen. En dus ook niet de manier waarop wij ons uiten", zei de bondscoach in aanloop naar het treffen met Kroatië in de kwartfinales van het WK.

Kritiek op dansjes

De vreugdedansjes van de spelers van Brazilië, met soms ingewikkelde patronen, kregen na de zege van de 'Seleçao' op Zuid-Korea in de 8e finales veel aandacht. Ook negatieve. Op de persconferentie voorafgaande aan de wedstrijd tegen Kroatië waren de dansjes opnieuw onderwerp van gesprek.

'Dansen om die band te behouden'

"Dit is niet mijn nationale team. Het is het Braziliaanse nationale team waarvoor ik als coach verantwoordelijk ben", zei de 61-jarige Tite, die in de wedstrijd tegen Zuid-Korea zelf ook voorzichtig mee danste aan de zijlijn. "Die spelers zouden mijn kleinkinderen kunnen zijn. Ik heb een band met ze en als ik moet dansen met hen om die band te behouden, dan doe ik dat. Maar ik zal het subtiel doen."

Vreugde

De ploeg straalt tot nog toe veel vreugde uit op het WK, ondanks de druk vanuit het land om de 6e wereldtitel binnen te halen. De laatste keer dat Brazilië wereldkampioen werd was in 2002 op de eindronde in Japan en Zuid-Korea. "Het is de identiteit van het Braziliaanse voetbal en de generatie die is opgestaan. Ik geef ze het vertrouwen dat ze het kunnen, maar het vergt wel moed en persoonlijkheid om op deze manier te voetballen."

Brazil coach Tite showing Roy Keane how to do the pigeon dance & have a good time! 😂😂 pic.twitter.com/xwoFv6m1xd

— Pundit Jay (@pundit_jay) December 6, 2022