Dat tikt lekker aan! Veiling Oranjeshirts voor arbeidsmigranten levert 380.000 euro op
i

SCS/Icon Sport

Dat tikt lekker aan! Veiling Oranjeshirts voor arbeidsmigranten levert 380.000 euro op

Trevor Wagener • 11:17, 19-12-2022 / Laatste Update: 02:15, 08-01-2024

De opbrengst van de onlineveiling van de shirts van het Nederlands elftal is bekend! De verkoop heeft in totaal 380.000 euro opgebracht. Lekker, hoor!

Dat geld komt volgens de KNVB volledig ten goede aan verbetering van de situatie voor arbeidsmigranten in Qatar. De Nederlandse voetbalbond heeft vakbond FNV ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de opbrengst van de veiling hiervoor wordt gebruikt en dat dus iedere cent op de plek van bestemming komt.

Lees ook: Veiling Oranje-shirts! Zo veel leverden de shirts op, van meest gewild tot de goedkoopste

Waarvoor gebruikt?

De FNV is via de internationale arbeidersvakbond BWI betrokken bij de arbeidsmigranten. Het bedrag wordt volgens de KNVB gebruikt voor het beschermen van hun rechten, juridische hulp, persoonlijke ontwikkeling en sociale activiteiten, zoals voetbal.

De shirts die de spelers van het Nederlands elftal op het WK in Qatar droegen in de wedstrijden tegen Senegal, Ecuador, Qatar, de Verenigde Staten en Argentinië leverden 325.000 euro op. Eerder al werden de shirts geveild waarin Oranje eind september speelde in de Nations League-duels met Polen en België. Dat bracht zo'n 55.000 euro op.

Reactie

Captain Virgil van Dijk was blij dat Oranje een bijdrage als deze kon leveren. Voorafgaand aan de 1e wedstrijd op het WK hadden de spelers op het trainingsveld een ontmoeting met arbeidsmigranten, die ook een partijtje speelden tegen Oranje.

"Het leek zoiets simpels, kennismaken met elkaar. Maar zowel voor hen als voor ons was deze ontmoeting heel speciaal", aldus Van Dijk. "Wat ons betreft, had dit niet per se voor het oog van de camera's gehoeven, maar de aanwezigheid van 100-en journalisten heeft wel geleid tot wereldwijde aandacht voor de situatie van deze mensen. Als spelers hebben we zichtbaarheid en het platform, en daarom is het belangrijk dat we ook die rol vervullen."

Geen gedragen band, wel dit

Van Dijk zou eerst samen met de aanvoerders van enkele andere Europese landen tijdens WK-wedstrijden de OneLove-armband ter bevordering van inclusie dragen. Wereldvoetbalbond FIFA dreigde echter in dat geval de aanvoerders een gele kaart te geven, waarna de nationale bonden besloten om de band toch niet te gebruiken.