Directeur onderzoeksbureau: 'Qatar kocht 8 Ecuador-spelers om voor zege met 1-0'
i

Getty Images

Directeur onderzoeksbureau: 'Qatar kocht 8 Ecuador-spelers om voor zege met 1-0'

Marcel Roes • 20:28, 17-11-2022 / Laatste Update: 21:41, 11-12-2023

De openingsmatch van het WK 2022 is gastheer Qatar tegen Ecuador. Een spannende test voor beide landen. Alhoewel, volgens onderzoeker Amjad Taha is het helemaal niet zo spannend hoe dit duel gaat eindigen. Namelijk in 1-0 voor Qatar, want zij hebben 8 spelers van Ecuador omgekocht, zo beweert hij.

Eerst even over Taha: hij is verbonden aan het onderzoeksinstituut British Middle East Center for Studies and Research. De man die werkt vanuit Bahrein is een regionale directeur van dat instituut. Dat geeft zijn aantijging toch iets meer gewicht dan als het van een of ander random twitteraccount kwam.

7,4 miljoen dollar

Anderzijds geeft hij, vooralsnog, geen details over welke bewijzen hij heeft. Het enige wat hij tot nu toe deelt is dit:

"Qatar kocht 8 spelers van Ecuador om voor 7,4 miljoen dollar. De bedoeling is dat Qatar de openingswedstrijd wint met 1-0, waarbij de goal in de 2e helft valt. Ik sprak 5 mensen die Qatar en Ecuador goed kennen. Ze hebben het bevestigd. Al hoopt ons instituut dat het een valse melding is. We delen dit, met als doel dat de match eerlijk gaat verlopen. We moeten een vuist tonen tegen corruptie in en rondom FIFA."

Kanttekening bij Taha

Nogmaals, Taha presenteert geen bewijs. En hij staat ook wel bekend als een provocateur of zelfs brenger van fake nieuws. Zo bracht hij eerder in november documenten naar buiten die van tv-zender Al Jazeera zouden zijn, maar volgens Misbar.com was dat onzin.