Football en soccer in evenwicht: Wales en Verenigde Staten spelen gelijk op WK

Bart van der Wijst • 23:00, 21-11-2022

Er komt voor nu geen winnaar tussen football en soccer. Maandagavond speelden Wales en de Verenigde Staten in hun 1e duel op het WK gelijk. Team USA leek te gaan winnen, maar sterspeler Gareth Bale knalde namens Wales 10 minuten voor tijd een penalty zowat door de touwen: 1-1.

De openingsfase was aantrekkelijker dan het hele duel van Oranje tegen Senegal. Beide teams wilden vooruit en daar kreeg met name de VS kansen uit. Via de kluts maakte Joe Rodon bijna een eigen goal namens Wales en een aanval later kopte Josh Sargent op de paal.

Eerlijk verdeeld

Team USA kwam uiteindelijk ook verdiend op voorsprong. Christian Pulisic bediende Timothy Weah (de zoon van voetballegende George) en die wipte de bal subtiel over de kansloze Wayne Hennessey heen. Wales had eigenlijk vrij weinig te vertellen voor de rust, het werd met name op wilskracht afgetroefd door de Amerikanen. En da's opvallend, want normaal gesproken is Wales meer van het motto niet lullen maar poetsen.

Met de komst van Kieffer Moore na de pauze werd Wales sterker. Dat leverden kopkansen op van Ben Davies en de ingevallen Moore, maar gescoord werd er niet. Toch kreeg Wales wel het verdiende punt. Bale versierde een penalty en verzilverde hem. Beide landen durfden daarna niet meer vol aan te vallen om in ieder geval geen tegentreffer te krijgen, dus eindigde het in 1-1.

Vrijdag de 25e is er een nieuwe Football vs. Soccer, dan speelt Engeland tegen de Verenigde Staten. Wales neemt het die dag op tegen Iran, de nummer laatst van de groep.