Gino D'Onorio (50) bezocht 37 WK-duels: 'Het werd een sport om alle landen te zien'
i

Gino D'Onorio

Gino D'Onorio (50) bezocht 37 WK-duels: 'Het werd een sport om alle landen te zien'

Bart van der Wijst • 14:00, 18-12-2022 / Laatste Update: 03:51, 12-12-2023

Het WK zit er bijna op, 63 van de 64 duels zijn gespeeld. Alleen de finale rest ons nog, daarna zullen de herinneringen blijven. Voor wie dat ook geldt is de net 50 geworden Gino D'Onorio, hij bezocht maar liefst 37 WK-duels in Qatar. In gesprek met Sportnieuws.nl vertelt hij over zijn bijzondere reis en hobby.

Door: Bart van der Wijst

D'Onorio belt met ons vanuit Gran Canaria. Die vakantie plakte hij nog even achter zijn WK-avontuur aan vanwege zijn 50e verjaardag én trouwjubileum. Het was eigenlijk de bedoeling dat zijn vrouw ook naar Qatar zou komen, maar die planning liep door zijn favoriete ploeg in de soep.

"Ik ben een halve Italiaan en support op eindrondes eigenlijk ook altijd Italië - ik ben ook bij de EK-finale geweest in Londen. Maar toen zij werden uitgeschakeld (in de play-offs, red.) moest ik de planning omgooien, dus heb ik gezegd: 'dan kijken we voor iets anders na het toernooi'. Dat werd Gran Canaria en daar zijn we afgelopen weekend heen gegaan", zegt D'Onorio vanuit de zon.

Tips voor kaarten scoren

De voormalig (amateur-)scheidsrechter van de KNVB was al vaker op een WK geweest, dat hielp hem dit jaar bij de ticketverkoop. Hij heeft dan ook handige tips voor mensen die ook ooit een eindronde willen bezoeken. Voetbalfans kunnen zich vooraf blind intekenen op WK-wedstrijden. "Als je een beetje probeert de groepshoofden (A1 of B1) of de grote stadions te pakken, dan krijg je altijd toplanden te zien. Dat is een invulling waar de FIFA nooit vanaf stapt", spreekt hij uit eigen ervaring.

"Ik heb meerdere accounts aangemaakt om tickets te halen. Twee van mezelf, omdat ik een dubbel paspoort heb. En verder van mijn vrouw, zoon, schoondochter en zelfs mijn buurvrouw. Ik was dus goed voorbereid", aldus D'Onorio.

Sceptisch

Desondanks had D'Onorio in eerste instantie twijfels bij dit WK, omdat Qatar het organiseerde. "Maar dat had ik in 2018 ook wel een beetje bij Rusland", stelt hij. "Wat er allemaal gebeurd is, vind ik ook niet tof. Zeker als er zoveel doden zijn gevallen. En ook de mensenrechtensituatie sta ik niet achter. Ik ben juist een heel open persoon en vind juist dat iedereen zich vrij moet voelen."

D'Onorio besloot zijn voetbalhart te volgen en toch te gaan. "Het blijft uiteindelijk toch de sport waar je voor gaat. Het is een toernooi waar ik graag bij ben", benadrukt hij. D'Onorio heeft zelf geen nare dingen gezien in Qatar.

Spaarpotje

37 WK-wedstrijden bezoeken is natuurlijk niet fijn voor de portemonnee. Toch had D'Onorio daar ook al een plannetje voor bedacht. "Ik heb ruim 3 jaar gespaard voor het WK. Ik zette iedere maand 100 tot 150 euro opzij", verklaart hij. "Als scheidsrechter binnen de KNVB verdiende ik een extraatje en dat stopte ik dan in mijn 'voetbalpotje'."

Ruilen

Nadat D'Onorio alle tickets binnen had is hij in Facebook- en WhatsApp-groepen gegaan met voetbalfans van over de hele wereld die hij al kende van vorige eindrondes. "Daar heb ik zo veel mensen leren kennen, met wie ik uiteindelijk ook kaartjes ben gaan ruilen" Dat leverde hem tickets op voor landen die hij nog niet had. Zo kwam hij uiteindelijk tot 37 wedstrijden en zag hij alle teams in actie.

"Op een gegeven moment werd het een soort sport om alle landen te zien. Ik miste alleen nog Saudi-Arabië en Polen, als ik die had dan was ik compleet", blikt D'Onorio terug. De voetbalfan zag topaffiches als Argentinië - Mexico en Spanje - Duitsland. Ook was hij bij alle wedstrijden van Oranje. "Eigenlijk heb ik best wel geluk gehad."

Zuid-Amerikaanse sfeer

De mooiste momenten beleefde D'Onorio naar eigen zeggen bij de wedstrijd tussen Argentinië en Mexico, met een waanzinnige Lionel Messi. "De entourage in het stadion. Zó veel Argentijnen, zó veel Mexicanen. Veel sfeer. Op dat moment knijp je wel even in je arm en denk je: 'Jezus, ik ben hier gewoon bij'."

Lange dagen

Toch vergt het bezoeken van 37 WK-duels ook veel energie. Zeker in de groepsfase toen er vaak 4 wedstrijden op een dag waren. "Vaak na de wedstrijd van 19u (lokale tijd, red.) moest je snel de bus, metro of taxi in om op tijd te zijn voor die van 22u. Dat was killing." Toch kwam D'Onorio maar bij twee wedstrijden te laat.

WK 2026

Over 4 jaar wordt het voor D'Onorio lastiger om meerdere duels op een dag te bekijken. Dan wordt het WK namelijk in de Verenigde Staten, Canada en Mexico gehouden. Toch heeft hij wel al plannen gemaakt voor dat toernooi. "We hebben de westkust van de VS nog niet gehad, daar willen we graag naar toe. Dat gaan we dan combineren met een paar wedstrijden", aldus D'Onorio, die hoopt dat Italië er dan weer een keer bij is.